Odpůrci kácení stromů protestovali v Pastvinách

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
01.11.2010 08:55
Pastviny (Orlickoústecko) - Zhruba dvacítka lidí protestovala v Pastvinách na Orlickoústecku proti kácení 160 javorů a lip. Petiční výbor ve složení Martin Kadrman a dokumentaristka Olga Sommerová doufá, že se podaří aspoň část stromů, které stojí u silnice, zachránit.
    "Pokud je strom suchý a shnilý, nedá se s ním dělat nic jiného než ho skácet," konstatoval Kadrman. Nevěří zároveň, že si úřady jen nezjednodušily situaci. Kácení podle něj není nezbytné u všech stromů.
    Mezi odpůrce kácení se zařadila i  dokumentaristka Olga Sommerová. S Kadrmanem, který pochází z Červené Vody na Orlickoústecku, už spolupracovala při záchraně historické stavby orlickoústeckého nádraží.
    "Martin je strašně šikovný, já mu předvídám budoucnost politika," řekla Sommerová. Dokumentaristka ČTK řekla, že trpí, když se kácejí stromy, jsou její láska. "Jakmile jde o stromy, jsem okamžitě v  pohotovosti," řekla.
    Kácení stromů u silnice vedoucí z Pastvin do Mladkova vadí mnoha lidem. Petici na papíře podepsalo asi 500 lidí, na internetu ji podpořilo více než 1400 osob, mezi nimi i některé známé osobnosti, například písničkář Jaroslav Hutka nebo herečka Táňa Fischerová.
    Kácení stromů v  nejbližší době nehrozí, řekl ČTK náměstek hejtmana Jan Tichý (ČSSD). Silnice se měla modernizovat za 54 milionů korun už letos, Pardubický kraj stavbu nakonec přeložil na březen příštího roku. Skončit by měla v zimě. Podle náměstka se díky modernizaci zlepší dostupnost Králické oblasti. Silnice je v některých částech příliš úzká, kořeny zasahují do vozovky a deformují ji.
     "V současné době Pardubický kraj zpracovává prováděcí projektovou dokumentaci. Dokončení prováděcí projektové dokumentace a předání staveniště se očekává v prvním čtvrtletí 2011," řekl Tichý.
    Odpůrci kácení mají tedy ještě dostatek času. Vede je aktivista, o kterém je v poslední době hodně slyšet. Kadrmanovy mise začaly před několika lety protestem proti tomu, aby zůstal čestným občanem Králík Konrád Henlein. Kadrman působí jako místopředseda Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, která se zapojila do boje proti způsobu opravy pražského Karlova mostu. Před časem také podal trestní oznámení na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga kvůli radaru, který na českém území chtěli umístit Američané.
0 komentářů
přidat komentář