Zastupitelé schválili kvůli rozvoji pomníku změnu územního plánu

Zdroj
Petra Měšťanová
Vložil
ČTK
23.02.2006 21:05
Praha

PRAHA - Zastupitelstvo hlavního města dnes kvůli budoucímu rozvoji prostor bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné schválilo změnu územního plánu. Soukromý investor tam chce postavit oceanárium, v němž by si lidé mohli prohlédnout mořské živočichy.

Společnost Underwater World v minulosti zvítězila v soutěži na využití prostor po pomníku. Pokud se záměr uskuteční, lidé budou moci procházet obřím akváriem vyhlídkovým tunelem a zblízka sledovat přes 250 druhů mořských ryb, hvězdic, sasanek a korýšů, ale i žraloka z Tichého oceánu.
Zastupitelé se však neshodují na využití lokality. Některým se nelíbí, že by v zemi v centru Evropy měla být expozice mořských živočichů. Padl návrh zbudovat zde například noční klub. Náměstek primátora Jan Bürgermeister uvedl, že hlavním cílem změny územního plánu je přeměna funkčního využití lokality. V každém případě by zde mělo být zařízení, které přitáhne pozornost Pražanů a návštěvníků a přiláká je sem, podotkl.
Pokud by investor nebyl schopen dostát závazkům, bude magistrát hledat jiné zájemce. Pokud by se neobjevily žádné problémy, oceanárium by mohlo stát do dvou nebo tří let.
O prostory pomníku nedávno projevily zájem další firmy. Společnost Swarowski přišla s plánem výstavby výstavního a společenského komplexu s multimediálním programem. Záměrem firmy Sika Interlab bylo provozovat zde scénu, která by propojila pohled na Prahu s filmovými obrazy o historii a krásách města.
Pozemky na Letné jsou v územním plánu vedeny jako historická zahrada, park a parkově upravené plochy. Díky jeho změně je bude možné využít pro kulturu. Firma Underwater World změnu navrhla již dříve, zastupitelé ji ale nemohli projednat. Studie tehdy nevyhověla předpisům o životním prostředí. Investor plán upravil.
Proti stavbě oceanária sepsali petici jezdci na skateboardech, kteří využívají horní desku někdejšího pomníku. Město pro ně chce ve spolupráci s investorem vybudovat náhradní sportoviště. Uvažuje se o Štvanici i Letné.
0 komentářů
přidat komentář