Zástavba Perštýna – 1. cena

Bc. Iveta Doležalová

Vložil
Tisková zpráva
29.10.2010 00:15
Nový dům vzniká jako rekce na opuštěnou stavební jámu, jež dala místu výrazný charakter.

Stává se bariérou, přechodem - na samé hranici centra města a klidné čtvrti s rodinnými  domy.

Uzavírá město, směrem k němu se tváří městský dům. Dotváří ulice, respektuje výšku okolní zástavby.

Směrem dovnitř je tvořen terasami, přirozeně navazuje na vykopanou jámu, vytváří vnitřní park s jezírkem.

Stává se ideálním prostorem pro bydlení, ze severního svahu se stává jižní.
 
Bydlet a pracovat v centru, vysoká intenzita zástavby, každý byt s terasou - zahradou.


Situace
Řešená parcela se nachází v jižním centru Liberce. Tvoří přechod mezi dvěma typy zástavby, ze severu sousedí s městským centrem, z jihu se čtvrtí Perštýn s převážně rodinnými domy.  Po záměru vybudovat na ní velké obchodní centrum, od kterého bylo ustoupeno, zde zůstala obrovská stavební jáma. Ta pokrývá téměř celé území a v nejvyšším bodě má převýšení až 20 metrů.

Koncept návrhu
Vztah k městu. Základní myšlenkou projektu bylo vytvořit jasnou hranici městského prostoru, ke kterému řešené území přiléhá. Nový objekt vytvořil bariéru a stanovil tak jasně konec městského centra. Do města se tváří jako městský dům, zároveň však reaguje na jámu, která dala řešenému území výrazný charakter. Směrem dovnitř je objekt tvořen terasami, přirozeně navazuje na vykopanou jámu. Stává se ideálním prostorem pro bydlení, ze severního svahu se stává jižní. Luxusní bydlení v centru města s vysokou intenzitou zástavby. Každý má svoji „zahrádku“ v podobě velké terasy. Navíc centrální poloveřejný prostor s malým jezírkem, které na místě vzniká přirozeně.
V horní části řešeného území je park – veřejný prostor – s cestou, která spojuje dvě ulice vymezující řešený prostor. Je doplněna zastaveními v podobě altánku či vyhlídky na město.


Popis architektonického řešení
Polyfunkční dům. Směrem do města k rušné ulici jsou orientovány obchody, kanceláře, či malé provozovny. Dovnitř potom byty - v dolní části jednostranně osvětlené, v horních patrech prosvětlené z obou stran. Horní dvě patra zabírají mezonety. Dům nabízí možnost spojení bytu a kanceláře – bydlet a pracovat v centru. V části která navazuje na město je dům pětipodlažní, s postupujícím svahem a stoupajícími ulicemi se z něj stává dům dou až třípodlažní – reaguje tak zároveň na měřítko ulic, které dotváří.  Každý z bytů má přístup na venkovní schodiště, jež se svažuje k centrálnímu prostoru s jezírkem. Na jihozápadním cípu najdeme nadstandartní vybavení celého komplexu – fitness centrum se saunou a posilovnou, dětské centrum a dílnu. Dům nabízí celkem 94  bytů. V suterénu je umístěna garáž s dostatečnou kapacitou 94 parkovacích stání. V severovýchodní části je umístěna další garáž pro 20 aut. Dům je řešen jako železobetonový skelet. Směrem k městu se obrací skleněnou fasádou, vnitřní část tvoří zelené terasy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články