Strakonický kulturní dům se možná rozšíří o divadelní sál

Zdroj
Jan Běhavý
Vložil
ČTK
23.02.2006 10:25
Strakonice

STRAKONICE - Městský dům kultury ve Strakonicích se možná rozšíří o divadelní sál pro 260 lidí. S projektem rekonstrukce domu a přístavbou nové budovy se dnes seznámili zastupitelé města. Investice nejméně za 180 milionů korun ale zatím zůstane jen na papíře. Radnice s půlmiliardovým rozpočtem se nejprve musí poohlédnout po možných dotacích, řekl starosta Pavel Vondrys.

"Je to samozřejmě velká částka, odpovídající zhruba polovině rozpočtu města. Pro stavební povolení a žádosti o dotace je ale potřeba mít nejprve kvalitně zpracovaný projekt," dodal.
V novém dvoupatrovém křídle s prosklenými plochami by mělo kromě sálu vzniknout i zázemí pro umělce a techniku. Víceúčelový sál v současné budově bude i nadále sloužit pro hudební produkce, plesy, či diskotéky. Přístup do nové budovy zůstane nynějším centrálním vchodem a u přístavby vznikne i parkoviště pro 45 aut.
"U stávajícího domu jsem se přiklonil k obnově interiérů, nové fasádě, novým oknům a zateplení. V podstatě by se ale měl zachovat jeho ráz ze 60. let 20. století," uvedl architekt Jaromír Pizinger. Pokud radnice sežene na stavbu peníze, práce podle něj potrvají zhruba rok.
"Koncerty, divadelní představení a jiné akce by se mohly po tu dobu přesunout do nového kina, menšího kulturního domu na sídlišti Mír či by pro ně šlo například pronajmout sokolovnu," řekla ředitelka městského kulturního střediska Eva Dresslerová.
Strakonický dům kultury funguje bez větších oprav od 60. let minulého století. V roce 1995 jej od strojírenské firmy ČZ, které objekt patřil, odkoupila radnice a provozuje jej prostřednictvím městského kulturního střediska. Divadelní představení, koncerty či plesy ročně navštíví 50.000 lidí, což je dvakrát více, než kolik mají Strakonice obyvatel.
0 komentářů
přidat komentář