Výstava fotografického plánu Olomouce z roku 1927

Zdroj
Statutární město Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
14.10.2010 10:20
Unikátní možnost podívat se na Olomouc v roce 1927 z ptačí perspektivy teď mají Olomoučané. V budově magistrátu v Hynaisově ulici se koná výstava vzácných archivních leteckých fotografií.

V roce 1927 provedli vojenští letečtí fotografové a piloti z 2. Leteckého pluku v Olomouci na žádost městské rady plošné letecké snímkování města. Ze snímkování byla vytvořena unikátní fotografická mapa města, která sloužila při vypracovávání „Zastavovacího a regulačního plánu Olomouce“. Tuto, na svou dobu velmi pokrokovou metodu v dané době využívalo pouze několik málo zemí na světě, přičemž v tehdejším Československu byla Olomouc prvním městem, pro něhož byl fotografický plán vytvořen a v praxi využit. Letecké měřičské snímkování území pro vytváření mapových podkladů měst totiž v Československu probíhalo až od druhé poloviny 30. let.
Jelikož byla Olomouc vojenským městem, nesměly být pořízené snímky v té době veřejně vystaveny. Po více jak osmdesát let byly bez povšimnutí uloženy v depozitech olomouckého magistrátu. V letošním roce se dočkaly svého „znovuobjevení“ a zpracování.
Vernisáž zahájil olomoucký primátor Martin Novotný, promítání historických snímků pak doplnili před zhruba třiceti hosty svými přednáškami historik Milan Tichák a badatel Jiří Prokeš. V předsálí zasedacího sálu je nyní v každý všední den během úředních hodin možné shlédnout výstavu, na níž jsou nejen pracovní snímky pořizované pod kolmým úhlem, ale rovněž dobové letecké záběry ze šikmých úhlů, na nichž lze snadněji rozeznávat známé veřejné budovy. Olomoučané se tak mohou podívat na to, jak jejich město vypadalo v roce 1927 a posoudit, nakolik se od těch časů Olomouc rozrostla.
Výstava v předsálí zasedací místnosti magistrátní budovy bude otevřena do 5. listopadu v úředních hodinách a snímky budou poté k vidění na webových stránkách města.
0 komentářů
přidat komentář