Vláda: S podporou oprav paneláků musí souhlasit Evropská komise

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
22.02.2006 17:05
Strakonice

    PRAHA - S poskytováním státních dotací na odstranění havarijních vad panelových domů musí souhlasit Evropská komise. Do doby vydání jejího rozhodnutí bude moci stát poskytovat dotace jednomu příjemci jen do výše 100.000 eur (2,8 milionu Kč) během tří let. Kvůli nedostatečnému objemu finančních prostředků ministerstva bude dotace nově poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka dnes schválila vláda.
    Jak dlouho bude notifikace, tedy slučitelnost předpisu s právem Evropského společenství, trvat, nelze přesně říci. Podle dosavadních zkušeností trvá několik měsíců. Pokud by se ale notifikace nepodařila do konce února, chystá se Martínek v březnu o této záležitosti jednat s Evropskou komisí. "Budeme se snažit, aby notifikace proběhla co nejrychleji," řekl po jednání vlády Martínek.
    Fond má na tyto účely pro letošní rok vyčleněno 400 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj mělo loni i předloni ve schváleném rozpočtu 220 milionů korun, které se podařilo během roku o několik milionů korun navýšit. Loni se díky tomuto programu podařilo opravit kolem 6000 panelových bytů, v roce 2003 to bylo zhruba 10.000 bytových jednotek.
    Dotace může krýt maximálně 40 procent skutečných nákladů, nejvýše však 55.000 korun na jeden byt v domě. Příjemcem může být fyzická i právnická osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem panelového bytového domu či bytu. Peníze může získat i společenství vlastníků.
    Peníze jsou určeny na opravy panelových bytových domů postavených v letech 1950 až 1990. Směřovat musí na odstranění konstrukčních či funkčních vad a statických poruch nosných konstrukcí, zejména základů, nosných stěn, schodišť či stropních a střešních konstrukcí.
    Dalších 400 milionů korun má fond v letošním roce určeno na dotace k úrokům na opravy panelových domů, jde o tzv. program Panel. Loni měl fond o 200 milionů Kč více. I v tomto případě je poskytování dotací omezeno na 100.000 eur jednomu příjemci během tří let. Na notifikaci ministerstvo pro místní rozvoj dosud čeká.
    Státní fond rozvoje bydlení letos vydá na své programy 6,445 miliardy Kč. To je přibližně o polovinu více prostředků než loni.
0 komentářů
přidat komentář