V Praze vznikla platforma Inventura urbanismu

Vložil
ČTK
10.10.2010 20:40
Praha

Praha - Na Ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT v Praze vznikla tento víkend platforma nazvaná Inventura urbanismu. Čeští urbanisté cítí, že je nutné udělat v jejich oboru další krok. Vidí také, že vzrůstá tlak veřejnosti nespokojené s kvalitou české krajiny, měst a venkova. Urbanisté proto chtějí nabídnout pomoc při definování toho, co je krásné prostředí, v němž se dobře žije. Novinářům dnes vize platformy představili Jan Jehlík a Roman Koucký z Fakulty architektury ČVUT.
    Platforma vznikla při příležitosti konference urbanistů a architektů, která na ČVUT trvala od pátku do neděle. Urbanisté chtějí otevřít platformu pro výměnu názorů a formulaci stanovisek k  tvorbě veřejného prostoru.
    "Tato platforma je revolucí v českém urbanismu," řekl ČTK Jehlík. Urbanismus jako studijní obor v rámci architektury existuje zhruba 100 let. Mezi architekty a urbanisty lze ale dodnes vycítit určitý rozpor. Urbanismus byl podle účastníků konference dlouho vnímán mezi architekty jako něco spíše okrajového. Teprve posledních pár let se prý významně zvyšuje zájem studentů o tento obor.
    Podle Jehlíka lze chápat vznik platformy také jako určitý "coming out" oboru, tedy uvědomění si vlastní identity, nahlédnutí sebe sama. "Jedná se o jakousi renesanci oboru," doplnil Jehlík.
    Cílem platformy je dospět k dobrému urbanismu kulturním dialogem. Urbanisté chtějí ještě více než dosud psát články, setkávat se s  politiky a úředníky a společně hledat řešení lepší tvorby městských plánů. Komunikaci se státní správou a samosprávou považují urbanisté za zablokovanou. Jedním z prvních úkolů platformy bude vytvoření srozumitelného urbanistického slovníku, který by usnadnil komunikaci mezi odborníky a veřejností.
    Urbanisty a architekty pálí například současné znění stavebního zákona z  roku 2006, který se vrací k regulativnímu a spíše rigidnímu principu tvorby městských územních plánů. Tvorba plánů by měla být podle urbanistů mnohem otevřenější a měly by mít jasnější a definovanou odpovědnost.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Záhada
Vích
12.10.10 10:18
zvláštní souhra termínů
Věra
17.10.10 08:55
asociace
Martin Rosa
17.10.10 10:53
AUUP
Věra
19.10.10 07:03
zobrazit všechny komentáře

Související články