Slavné kavárny se změnily v centra diskusí o kultuře

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
08.10.2010 20:25
Praha

Praha - Několik slavných pražských kaváren se dnes na pár hodin změnilo v centra diskusí o kultuře. Začal dvoudenní diskusní projekt nazvaný Otevřený kulturní think tank. S předem zaregistrovanými lidmi mluvili ministr kultury Jiří Besser (TOP 09), designér Maxim Velčovský nebo šéf kulturního vysílání ČT Petr Fischer. Diskutující, které ČTK oslovila, si akci pochvalovali jako přínosnou. Došlo ale i k menším slovním roztržkám, například právě u  ministrova diskusního stolku.
    Ministr Besser přišel do kavárny Nona na Nové scéně Národního divadla s půlhodinovým zpožděním. Přitom každý diskutující měl vyhrazenou půl hodinu času, první registrovaný se tak ministra nedočkal a odešel s nepořízenou.
    Další debatér Vratislav Färber z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR chtěl s ministrem mluvit o konkrétním problému Památníku národního písemnictví, který ho velmi pálí. Stěžoval si ministrovi na to, že už léta posílá na ministerstvo kultury náměty a dopisy k budoucnosti této instituce, ale nikdo na ně nereaguje. Ministr mu řekl, že se na to podívá, diskuse ale potom stejně nikam nevedla a mezi Besserem a Färberem došlo k menší slovní roztržce.
    "Někdo přijde se svým osobním jednostranně zaměřeným názorem, a když ho posoudíte z pozice společnosti jako egoistický, tak on to neunese," řekl ČTK ministr. "Možná to bylo nepochopení a jistá zbrklost z jeho strany," uvedl pro ČTK Färber.
    Další debaty s ministrem byly klidné a věcné. Sešli se s ním architekti Petr Burian a Roman Brychta, které trápí, že se v Česku nevypisují architektonické soutěže na přestavbu příspěvkových organizací ministerstva kultury. "Každá diskuse je přínosná," řekl ČTK Brychta, který měl z rozhovoru spíš dobrý dojem.
    Jako přínosný a efektivní hodnotí projekt kavárenských diskusí Jiří Sulženko z Kulturního centra Zahrada, který debatoval s Petrem Fischerem v Café Imperial. Projekt se zamlouval i Fischerovi. "To neformální prostředí kavárny pomáhá uvolňovat bariéry, takže lidé jsou pak schopni se bavit velmi otevřeně o všech tématech," řekl ČTK Fischer.
    Akci pořádá iniciativa Za Česko kulturní, chce jí oživit tradici kavárenských debat a přispět k současné veřejné diskusi. Všichni diskutující z pátku se v sobotu sejdou v budově PricewaterhouseCoopers kousek od stanice I.P.Pavlova, kde shrnou své dojmy a postřehy z pátku. Z následné debaty pořídí záznam Česká televize a odvysílá ho v  neděli 10. října v 15:00 na zpravodajském kanále ČT 24.
0 komentářů
přidat komentář