Domažlice opět vlastní pivovar, s přestavbou začnou po volbách

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
07.10.2010 11:40
Domažlice

Domažlice - Domažlice se po několikaletých sporech s pražským developerem staly definitivním majitelem bývalého pivovaru. V údajně nejstarším pivovaru ve střední Evropě, uzavřeném před 14 lety, chce radnice co nejdříve obnovit vaření piva. Hned po volbách začne s přípravou přestavby na minipivovar, restauraci a kulturní centrum regionu, vše za 100 milionů korun. Stavba by měla začít na jaře 2012, řekl ČTK starosta Miroslav Mach, podle něhož jde o jednu z priorit města.

    Město odstoupilo od smlouvy s pražským developerem, který poté žaloval radnici pro neplatnost výpovědi. "Krajský soud nakonec uznal, že výpověď je platná. Smlouva tedy neplatí a majetek je definitivně města," dodal Mach. Radnice už zadala výmaz z katastru nemovitostí, aby mohla se svým majetkem volně nakládat. Po volbách začne pracovat na dokumentaci pro územnímu rozhodnutí, o nějž požádá na jaře 2011.
    Domažlice byly sice dosud majitelem pivovaru, ale podle čtyři roky staré smlouvy ho měly developerovi prodat za 7,23 milionu korun po ukončení přestavby objektu, která ale nezačala. Radnice uhradí pražské firmě vynaložené provozní náklady a zaplatí vše, co může využít. Odmítá ale uhradit například nepoužitelný projekt.
    Příprava přestavby začne hned po volbách. Kulturní blok chce radnice vybudovat z dotací EU. Na pivovar s restaurací, která přijde s fasádami na 25 milionů korun, hledá investora.
    Domažlický pivovar s populárními regionálními produkty Purkmistr a Radní uzavřel Plzeňský Prazdroj v roce 1996. Budova pivovaru zhruba z roku 1720 je památkové chráněna. Tradice vaření piva ve městě ale sahá až do roku 1341. V objektu těsně u náměstí by měla už v roce 2014 vzniknout kromě minipivovaru také obří restaurace, galerie, divadelní prostor a regionální muzeum historie Domažlicka a vaření piva.
    "Budova je ve velmi dobrém statickém stavu. Vyměnit se bude muset pouze střecha a hydroizolace," řekl autor studie obnovy památky, architekt Jiří Vorel. Starosta potvrdil, že zachované technické vybavení v obnoveném pivovaru zůstane i poté, co se otevřou veřejnosti kulturní sály, galerie, muzeum i dvě restaurace s 300 židlemi.
    "Pivovar je jednou z posledních technických památek, které se ve městě nezbouraly. Pro místní by bylo velmi cenné, kdyby opět budova sloužila svému původnímu účelů," řekl místní historik Zdeněk Procházka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články