Zlín vydá brožuru s radami, jak opravit baťovské domy

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
07.09.2005 11:25
ZLÍN - Zlínská radnice připravuje publikaci nazvanou 100 dobrých rad pro opravy baťovského bydlení. Obyvatelé domků patřících do městské památkové zóny se na město často obracejí s tím, že přesně nevědí, jaké stavební úpravy mohou dělat. Novinářům to dnes řekl tajemník magistrátu Zdeněk Mikel.
Celé čtvrti baťovských domků vznikaly ve Zlíně zejména ve 30. letech minulého století pro ubytování pracovních sil rychle se rozvíjejících Baťových závodů. Existuje několik základních typů domků, většina z nich je patrových s rovnou střechou. Typickým rysem jsou cihlové fasády.
Text příručky bude obsahovat hlavní zásady pro rekonstrukce, přístavby, terénní a zahradní úpravy. Definována budou také pravidla pro zachování typických stavebních prvků baťovské architektury. Příručka vysvětlí i hodnoty, které jsou předmětem ochrany v památkové zóně. Lidé se také dozvědí, jak se vypořádat s administrativou při stavbě na stavební povolení, stavbě na ohlášku a opravě nemovité kulturní památky. Chybět nebudou ani příklady v obrazové příloze.
Obyvatelé baťovských domků mají podle primátora Tomáše Úlehly nejčastěji problémy při výměně starých oken za plastová, s přístavky nebo drobnými hospodářskými staveními.
Publikace by měla vyjít do poloviny příštího roku, lidé ji zřejmě budou moci získat zdarma, vydavatel ji totiž bude financovat z příjmů za reklamu.
Městskou památkovou zónu vymezují hranice města z roku 1939, patří do ní asi 1750 objektů v částech Letná, Lazy, Podvesná, Zálešná, Díly a tovární areál v centru Zlína. Žije v nich asi 30.000 ze zhruba 78.000 obyvatel města.
Jana Mokrejšová

> více také zde
0 komentářů
přidat komentář