O sklářské učební obory ve Světlé nad Sázavou stále není zájem

Vložil
ČTK
04.10.2010 19:05
Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - O sklářské učební obory ve Světlé nad Sázavou je rok po obnovení výroby v tamních sklárnách stále velmi malý zájem. Loni do těchto oborů na světelské akademii nenastoupil nikdo, letos přišli dva žáci. Nedůvěra ke sklářství zřejmě potrvá ještě několik let, řekl dnes ČTK ředitel střední školy Jindřich Vodička. V době největšího rozkvětu skláren ve městě se na hutní tvarování a broušení skla připravovalo i 80 žáků v  ročníku.
    "Už jsou firmy, které by kvalitní skláře zaměstnaly. Ale lidé tomu oboru pořád nevěří," uvedl ředitel. Pokud se žáci zajímají o sklo, tak jako o výtvarný obor, ale nestojí o řemeslo.
    Ve Světlé je zatím sklářů dostatek, protože do obnoveného provozu ve sklárnách se zatím vrátila necelá třetina z někdejších 1200 zaměstnanců zkrachovalého podniku Sklo Bohemia. Sklárny, které teď fungují pod názvem Crystalite Bohemia, se navíc věnují jen strojní produkci a k ruční sklářské výrobě se vracet nebudou. Ve strojní výrobě skla se podle Vodičky uplatňují hlavně strojírenské profese.
    Světelská akademie, která zahrnuje vyšší odbornou školu, gymnázium a střední školu uměleckoprůmyslovou, má v denním studiu celkem 400 žáků. Nabízí řadu studijních oborů zaměřených kromě skla také na kámen, keramiku, dřevo a kov; počet oborů se v poslední době zvyšuje. "Začínají umělečtí kováři, umělečtí truhláři, bytoví architekti a design," přiblížil ředitel.
    Studentské práce představuje výstava, která dnes byla otevřena ve školní galerii. Mezi desítkami exponátů jsou k vidění i plastiky žáků z dalších českých uměleckoprůmyslových škol, ale také z Rakouska, Slovenska, Bulharska a Ukrajiny. Výstava bude pro veřejnost otevřena tento týden. Koncem měsíce se většina plastik přestěhuje do jihlavské galerie.
0 komentářů
přidat komentář