Krajský soud v Pardubicích bude stát na místě bývalé teplárny

Vložil
ČTK
21.02.2006 19:45
Pardubice

PARDUBICE - Budova Krajského soudu v Pardubicích vyroste v areálu bývalé teplárny mezi ulicí Arnošta z Pardubic a takzvanou rychlodráhou. Dohodli se na tom dnes zástupci pardubické radnice, Pardubického kraje, ministerstva spravedlnosti a královéhradeckého krajského soudu. Pozemky koupí město a kraj, samotná výstavba sídla krajské justice bude záležitostí ministerstva spravedlnosti.

"Ukázalo se, že vybudování krajského soudu v prostorách teplárny je tou nejrychlejší a nejlevnější variantou," řekl po jednání primátor Pardubic Jiří Stříteský.
Podle mluvčí kraje Kateřiny Nohavové vlastní pozemek společnost International Power Opatovice nad Labem. Obě samosprávy se ještě musí dohodnout, jakým dílem se o náklady na jeho koupi podělí. Město již dříve oznámilo, že je ochotné investovat ze svého rozpočtu deset milionů korun.
"Město i kraj přišly skutečně s velkorysou nabídkou a jejich přístup umožnilo celou věc vyřešit. Rozhodnutí využít lokalitu teplárny je definitivní, budeme tam směřovat další úsilí," řekl ČTK Milan Špryňar pověřený řízením pobočky Krajského soudu v Pardubicích.
Odhaduje, že projekční práce by se mohly zahájit v druhé polovině tohoto roku. "Kromě krajského soudu by v budově mělo sídlit krajské státní zastupitelství, a pokud to dovolí peníze, pak i část agend Okresního soudu v Pardubicích," dodal Špryňar. Podle něj má ministerstvo spravedlnosti vyčleněno na výstavbu přibližně 320 milionů korun.
Pardubicím ani Pardubickému kraji se dlouho nedařilo najít pro výstavbu krajského soudu vhodné místo. Ve hře bylo například rozšíření okresního soudu v ulici Na Třísle či využití sousední reálky, budovy Fakulty chemicko-technologické na náměstí Čs. Legií, bývalých kasáren či prostranství u Dašické ulice. Žádné z těchto míst se však zástupcům justice nezdálo vhodné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články