Anish Kapoor vystavuje monumentální objekty v Hyde Parku

Vložil
ČTK
28.09.2010 23:20
Velká Británie

Londýn

Anish Kapoor

Londýn - Návštěvníci Kensingtonských za- hrad v  londýnském Hyde Parku se mohou v centru britské metropole ode dneška potěšit nejen přírodou, ale také monu- mentálními plastikami Anishe Kapoora. Jeden z  nejznámějších výtvarníků součas- nosti zde zahájil výstavu nazvanou Obrátit svět vzhůru nohama.
    Jeho objekty z lesklé oceli odrážejí stromy, nebe, vodu, zvířata a kolemjdoucí, nebo je v optickém klamu obracejí vzhůru nohama. Největším objektem je Sky Mirror (Zrcadlo nebe) o průměru deseti metrů, které šestapadesátiletý Kapoor postavil u vodní nádrže, kde stávala monumentální plastika jeho slavného předchůdce Henryho Moorea, jež musela být před 20 lety odstraněna kvůli restaurování.
    "Je to tady můj nejstarší vystavený objekt. Je z roku 2007, ostatní jsou poměrně nové," řekl Kapoor ČTK. "Všechny ale vycházejí ze stejného záměru - soustředí se na nebe a zemi. Zaměřují se na odraz, jde o odraz a vaši fyzickou interakci."
    Právě před rokem měl Kapoor retrospektivu v Londýně v Královské akademii umění. Přišlo na ni na 280.000 lidí a stala se nejúspěšnější výstavou žijícího umělce v historii akademie.
    "Tyto objekty však byly vytvořeny, aby byly venku a mají úplně jiný kontext. Líbí se mi také, že park je demokratické místo. Lidé přicházejí do parku na procházku se psy a kvůli spoustě dalších věcí. A je hezké, že se setkají s uměním, nepřicházejí sem za umění, ale setkají se s ním," řekl Kapoor.
    Narodil se v Bombaji v Indii. Od 70. let žije v Londýně. I když vystavoval své objekty pod širým nebem po celém světě, v Londýně je to pro něj premiéra.
    Například Zrcadlo nebe tak bylo instalováno již v  Rockefellerově centru v New Yorku. Kromě toho v Kensingtonských zahradách vystavuje menší zrcadlo v červeném provedení umístěné v nádrži u Kensingtonského paláce, kdy bydlela princezna Diana. Dalším objektem je Spire (Špička) a prohnutá ocelová stěna nazvaná C-Curve, která odráží diváka vzhůru nohama.
    Výstava, kterou pořádá známá londýnská galerie Serpentine, potrvá od 13. března příštího roku. Nicméně o další rok později vyroste v Londýně zatím největší Kapoorův objekt - 115 metrů vysoká věž nazvaná Orbit, která bude trvalou součástí olympijského parku.

> www.kapoorinkensington.org.uk
0 komentářů
přidat komentář