Položení základního kamene Divadla na Orlí - Hudebně dramatické laboratoře JAMU v Brně

Zdroj
ARCHTEAM
Vložil
Tisková zpráva
21.09.2010 16:10
ARCHTEAM

Po více než šestiletém úsilí se v letošním roce úspěšně podařilo Janáčkově akademii múzických umění v Brně - jako investorovi - zahájit realizaci stavby Divadla na Orlí - Hudebnědramatické laboratoře. Stavba je financována ministerstvem školství. K slavnostnímu aktu položení základního kamene dojde za účasti primátora Statutárního města Brna pana Romana Onderky, zástupců Jihomoravského kraje, MŠMT a dalších významných hostů dne 23. 9. 2010 v 11.00 hod. na staveništi - Orlí 19.

Stavba je významná z několika hledisek. Janáčkově akademii přinese špičkově vybavené pracoviště v oblasti jevištních technologií, tj. především zvukových a světelných, které umožní studentům připravovat se na profesionální kariéru v prostředí odpovídajícím současným světovým trendům. Kulturnímu Brnu pak nabídne variabilní scénu mladého umění a k současné architektonické podobě města přispěje zástavbou proluky ještě z doby 2. světové války moderní budovou z ateliérů brněnských architektů Pavla Rady a Milana Raka. Kompletní projektovou dokumentaci jako generální projektant vypracoval ARCHTEAM s.r.o., který za projekt divadelní budovy JAMU na Orlí ulici obdržel v roce 2007 mezinárodní ocenění International Architecture Award od Museum of Architecture and Design, Chicago.

Navrženou novostavbu Divadla na Orlí tvoří dvě hmoty. Uliční část je nižší, vychází z měřítka ulice. Druhá navazující hmota je navržena jako „přírodní blok“ - dům částečně porostlý zelení. Na parter ulice Orlí navazuje venkovní vestibul, z něhož jsou vstupy do jednotlivých provozních částí budovy. Hlavním prostorem budovy JAMU je divadelní sál, který je pro cca 110 diváků přístupný z dvoupodlažního foyer, orientovaného do ulice Orlí. Dalším prostorem pro veřejnost bude kavárna v přízemí budovy divadla s letní zahrádkou v otevřeném vestibulu. Z kavárny jsou přístupné historické sklepní prostory z období baroka, které budou využity jako vinárna. V zadní části budovy je situováno provozní zázemí divadla s šatnami, učebnami a zkušebnami. V suterénu je navrženo moderní nahrávací studio.

Architektonické řešení budovy představuje současnou moderní architekturu, založenou na jednoduchosti, čistých tvarech a výtvarném detailu. Fasáda budovy je navržena z velkoformátových desek z grafického betonu, kladených v horizontálním směru. Horizontální členění fasády je podpořeno vloženými podélnými okny. Uliční fasáda světle šedého odstínu je oživena grafikou a nápisem s názvem divadla, dominuje jí pásové okno foyeru divadelního sálu. Zadní vyšší hmota budovy černé barvy je doplněna lankovým systémem pro popínavou zeleň.

Ve veřejné obchodní soutěži na dodavatele stavby zvítězilo sdružení firem UNISTAV, a. s., a OHL ŽS, a. s. Technický dozor investora provádí firma S - Invest CZ, s. r. o. V letních měsících 2010 proběhlo odstranění původní stavby a nyní probíhá příprava staveniště. Dokončení stavby a zprovoznění budovy nového studentského divadla v centru Brna se předpokládá do konce roku 2011.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
"Zadní vyšší hmota budovy černé barvy..
Dr. Lusciniol
26.09.10 07:56
zobrazit všechny komentáře

Související články