Jandák neuznává výtky památkářů

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
20.02.2006 16:50
Praha

PRAHA - Ministerstvo kultury a Národní památkový ústav (NPÚ) připravuje vznik organizace Správa státních hradů a zámků již v nejbližší době. Zástupce Klubu za starou Prahu o tom dnes informoval první náměstek ministra František Formánek. "Počátkem března chtějí vyhlásit administrativní a účetní oddělení hradů a zámků od NPÚ v podobě nové instituce," řekla ČTK předsedkyně klubu Kateřina Bečková po schůzce s ministrem kultury Vítězslavem Jandákem.

Oddělení správy hradů a dalších objektů, které nyní spravuje NPÚ, prosazuje ministr od prosince. Ředitel NPÚ Tomáš Hájek nyní objíždí republiku a jedná s kastelány o nové organizaci. O jejím vzniku Jandák hovořil v horizontu jednoho roku; později MK uvedlo, že organizace nejprve vznikne a poté se bude "naplňovat" do ní převáděnými objekty.
Kritici změn prosazovaných Jandákem namítají, že převodu hradů musí předcházet podrobná inventarizace majetku. "Jen inventura například na Hluboké, kde je 64.000 sbírkových předmětů a knihovna čítající 12.000 svazků, by trvala 1,5 roku. Aby organizace mohla začít fungovat, to je otázka šesti, sedmi let," řekl ČTK historik umění Karel Ksandr, dnes působící v Národním technickém muzeu. Nejde podle něj jen o to oddělit odborný dohled nad hrady od jejich správy, ale je třeba řešit i investiční část správy, jíž dnes vykonávají územní pracoviště NPÚ.
Hájek se schází s kastelány jednotlivých krajů a podle mluvčí NPÚ se setkává s jejich souhlasem. Sami kasteláni však pro média nechtějí schůzky komentovat. NPÚ tlumočí jejich názor, že by i v rámci nové organizace měla být "zřízena odborná složka památkové péče, aby byla zaručena kvalita výkonu této péče".
"(Jihočeští) kasteláni se postavili proti dvojstupňové podobě organizace a navrhují třístupňové vedení, tedy i s mezistupněm na úrovni regionální," sdělila ČTK mluvčí NPÚ.
"Nabádali jsme zástupce ministerstva, aby záměr dali oponovat i jeho kritikům a názorovým protivníkům a vyrovnali se důsledně s jejich připomínkami," řekla k tomu Bečková.
Klub se dnes s ministrem sešel kvůli svým požadavkům na personální změny - kritizuje výběr ředitele NPÚ i složení jeho poradního sboru. Jandák již minulý týden ČTK řekl, že za Hájkem stojí. "Nového generálního ředitele doporučila ke jmenování výběrová komise složená z nezávislých odborníků a já nemám v současné době žádný důvod její rozhodnutí zpochybňovat," uvedl.
Ze sedmi členů Hájkova poradního sboru jsou tři architekti a jeden sekretář komory architektů. Tvůrčí architekti jsou přitom ve své práci většinou v rozporu s památkovou péčí, upozorňují památkáři. "Pan ministr dnes řekl, že prověří, proč jsou v tomto orgánu osoby spjaté s investory a developery," uvedla Bečková. To ČTK potvrdilo i ministerstvo kultury.
Dnes byla na programu i situace v Pražské památkové rezervaci a postupy developerů vůči památkovému ústavu. "Shodli jsme se na tom, že situace je varující a byli jsme ujištěni, že MK v této věci podnikne vhodné kroky," řekla Bečková.
Schůzka navazovala na prohlášení klubu k situaci ve státní památkové péči. Podle klubu je chaotická, za což mohou zejména personální změny prováděné ministrem. "Schůzka se ale dá hodnotit jako náznak diskuse," uzavřela Bečková.
0 komentářů
přidat komentář