V centru Brna začal odbíjet čas nový hodinový stroj

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
19.09.2010 00:15
Brno

Brno - V centru Brna včera začal odbíjet čas nový hodinový stroj. Bezmála šestimetrový obelisk z černé žuly se tyčí na náměstí Svobody. Na nové hodiny, které stály téměř 12 milionů korun, se přišly podívat stovky Brňanů.
    Stroj není jen měřičem času, ale i uměleckým artefaktem i jistou atrakcí. Dnes v 11:00 poprvé vypustil skleněnou kuličku, což bude zařízení dělat každý den. Tu historicky první nikdo nezachytil. Dvě ruce se v boji o ni srazily a kulička skončila "v propadlišti dějin". Stroj pak vypustil hned dvacet další, první z nich předal jeden z přihlížejících chlapců primátorovi Brna. Od něj putovala k řediteli městského muzea Pavlu Ciprianovi. Podle něj bude uložena "na nejlépe střeženém místě muzea."
    Podle jednoho z tvůrců stroje Petra Kameníka není snadné kuličku chytit. Konečně ani hodiny neukazují čas jednoduše. Brňané se to budou muset naučit. Počet odbitých hodin se na stroji postupně proměňuje, čtvrthodiny symbolizuje holubička, která se v průběhu času natáčí. "Minutový údaj symbolizuje otáčení špice hodin, které se otočí právě za minutu," uvedl Kameník. Pro rychlejší orientaci zatím většina lidí určitě raději použije své hodinky nebo mobil.
    Stroj odbíjí "brněnské poledne" vypuštěním kuličky už v jedenáct hodin a připomíná tak události z roku 1645, kdy bylo město obléháno Švédy. Švédský generál Torstenson se tehdy po čtyřech měsících bojů zavázal, že když nedobude město do poledne, odtáhne. Byl blízko úspěchu, a proto obránci odbili z chrámu na Petrově poledne už v 11:00 hodin. Symbolika skleněné kuličky je v odkazu na pověst, podle níž mohla Torstensona zabít jen skleněná kulka.
    Autory "hodinové" sochy jsou sochaři Oldřich Rujbr a Petr Kameník, kteří hodiny vyrobili pro Brno na zakázku. Nábojnice je vyrobena z  černé žuly, nazývané Nero Zimbabwe, která se těží v Jihoafrické republice. Sloup je šest metrů vysoký, váží 24 tun a je vyroben ze sedmi dílů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články