Jandák se sejde se svými kritiky z Klubu za starou Prahu

Vložil
ČTK
20.02.2006 10:15
Praha

PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák se dnes dopoledne sejde se zástupci Klubu za starou Prahu, kteří ostře kritizují změny v oblasti památkové péče. Nelíbí se jim ani kroky nového ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Tomáše Hájka a žádají po Jandákovi jeho odvolání. Ministr však Hájka, kterého v lednu do funkce jmenoval, opakovaně podpořil.

Jandákovo počínání v oblasti památkové péče označuje Klub za starou Prahu jako puč. Personální změny v oboru klub nazývá čistkami a říká, že ministrovy kroky způsobily v památkové péči totální chaos.
Klub začal proti ministrovým krokům důrazněji vystupovat po jeho prosincovém odvolání všech ředitelů poboček NPÚ. Ministr kvůli potvrzení svých kroků musel změnit statut NPÚ - v době, kdy ředitele poboček odvolával, mu to statut ústavu nedovoloval, tento krok byl v kompetenci generálního ředitele. Jandák chybu přiznal. "Člověk se splete. Když vám jde o dobrou věc, tak se spletete třeba i legislativně," uvedl.
Klub kritizuje složení výběrové komise na nového generálního ředitele NPÚ - neseděl v ní žádný erudovaný památkář. Nový ředitel NPÚ je podle klubu nekompetentní a navíc nesplnil podmínky výběrového řízení. Klub dále nesouhlasí s ukvapenou snahou o převedení části státních hradů a zámků na kraje i s avizovaným oddělením těchto objektů od jejich mobiliářů - ty by měly podle záměru ministra zůstat státní.
0 komentářů
přidat komentář