Kniha mapuje pražskou graffiti scénu od roku 1989

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
19.02.2006 10:10
Praha

PRAHA - Několik kmotrů z hip-hopové, punkové a "sprejerské" komunity dnes pustilo do světa knihu mapující pražskou graffiti scénu. Publikaci s názvem In Graffiti We Trust (Věříme v graffiti) sestavila autorka Martina Overstreet, která se subkulturami zabývá dlouhodobě, s dalšími spolupracovníky. Kniha je prvním pokusem o systematické shrnutí vývoje, kterým pražská graffiti scéna prošla od roku 1989 do současnosti.

Program křtu doplnila produkce DJ Wiche, návštěvníci viděli i filmové dokumenty o graffiti - reportáže z jejich vzniku, které si pořizují autoři. Knihu vydala Mladá fronta, stojí 599 korun.
Zatímco většinová společnost se domnívá, že sprejeři své výtvory malují, lidé uvnitř graffiti scény mluví o psaní - proto samy sebe nazývají writery, "sprejerství" se pak říká writing.
V publikaci je 70 stran textu, přibližně 160 stran připadá na fotografie. Kromě pražské scény autorka přihlížela i k situaci v Ostravě a Brně - základy českého graffiti se objevily právě v Ostravě na přelomu 80. a 90. let. V pěti chronologicky řazených kapitolách se autorka zabývá především názorovými a stylovými proměnami, jimiž jednotlivé generace writerů prošly, jejich vzájemnými vztahy a celkovou strukturou komunity.
V druhé části představuje 12 writerů, kteří už nepíšou na zdi, ale graffiti stále považují za silný inspirační zdroj v tvorbě i v přístupu k životu. Mnozí někdejší sprejeři se začali zabývat některými aspekty města, s nímž je graffiti spojeno. Vystudovali třeba architekturu, z mnohých jsou grafici, člen kultovní kapely Peneři strýčka homeboye Vladimír 518 je scénograf. To, co dříve "sprejoval" na zdi, nyní maluje laserovým paprskem na pódiu.
Příběh pražského graffiti, který knížka nabízí, je složen téměř výhradně z citací těch, kteří jej sami vytvářeli. Pohled druhé strany, podle níž je graffiti vandalstvím, v knize záměrně chybí. "Myslím, že tuto možnost hojně poskytují jiná média. Nechtěla jsem vést polemiku nebo sepisovat obhajobu graffiti. To by bylo nedůstojné. Ta věc a lidi kolem ní to nepotřebují," míní autorka. "Ale říkala jsem si, že dokud jsou ještě tady, mohla bych zachytit jejich myšlenky, slova, pohyby. Aby nezmizely tak snadno jako pomalovaný zdi, metra, vlaky," vysvětluje.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
OK!...
šakal
19.02.06 12:06
zobrazit všechny komentáře