Ostravané jsou zklamaní, přesto vzkazují: Jdeme dál!

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
08.09.2010 19:40
Ostrava

Ostrava - Obrovská vlna smutku dnes zasáhla centrální Masarykovo náměstí v Ostravě, když v přímém televizním přenosu z úst předsedy komise Roberta Scotta zaznělo, že Evropským hlavním městem kultury 2015 bude Plzeň. V  očích mnohých Ostravanů se objevily slzy, ale i přes zklamání, smutek a mnohdy i  pocit nespravedlnosti se Ostravané v bez- prostředních reakcích shodli, že město půjde hrdě dál a dokáže Evropě, že v ní má své místo.
    "Není to dobrá zpráva, ale současně to není žádná tragédie, protože my v Ostravě víme, kdo je Evropské hlavní město kultury nejen v roce 2015," řekl novinářům náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS). Dodal, že v Ostravě navíc vznikly projekty, které by bez kandidatury nikdy nebyly. "Myslím, že se nic neděje v tom smyslu, že je obrovská příležitost před naším městem, abychom realizovali to, co jsme si naplánovali," uvedl Ženatý.
    Dodal, že město mělo jasno v tom, jak postupovat v případě vítězství a ví to i v případě prohry. "Myslím si, že město by mělo pokračovat v přípravě klastru na Černé louce. Záleží to na nových zastupitelích, ale myslím, že práce, která je odvedena, je k tomu zavazuje."
    Zklamaní jsou i představitelé kulturní veřejnosti, kteří navzdory prohře nemají o kvalitě kultury v Ostravě pochybnosti. "Kultura je v Ostravě skvělá, lidi jsou tady kulturní... a myslím si, že kultura u nás pojede dál, i když jsme ten titul nezískali, a že se můžou i Plzeňáci i Pražáci chodit k nám kulturu učit," uvedla ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.
    Také ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová věřila, že Ostrava titul získá. "Nic nekončí. Colours taky začaly na zelené louce a žádnou podporu neměly. Jediný, kdo Colours zvedl, bylo město, a jestli se takhle město bude chovat ke všem svým dobrým nápadům, tak si uhájí svoji kulturu samo a nebude potřebovat žádné berličky," míní Holušová. Podobně to vidí i jedna z členek přípravného týmu kandidatury. "Necítím se moc dobře, protože jsem se na té přihlášce podílela a je mi to líto. O kulturu v Ostravě se ale rozhodně nebojím," podotkla Zuzana Mildeová z Divadla Petra Bezruče.
    S rozhodnutím poroty nesouhlasili ani obyvatelé města, kterých se na vyhlášení verdiktu přišlo na náměstí podívat okolo 2000. "Určitě jsme si to zasloužili mnohem více než Plzeň," řekl jeden z přihlížejících Petr Wagner.
    Město do příprav kandidatury investovalo přes 70 milionů korun. Jeho stěžejním projektem přihlášky je proměna Černé louky v novou městskou čtvrť s kulturními a vzdělávacími institucemi a bydlením.
    Titul Evropské hlavní město kultury je nejen prestižní záležitostí pro město, ale znamená také příslib finanční podpory od státu a Evropské unie na investice do kulturních projektů. Vítězná Plzeň bude mít nárok zhruba na 1,5 milionu eur (asi 37 milionů korun) z  evropských zdrojů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články