Ministr nevylučuje snížení počtu stavebních úřadů

Vložil
ČTK
06.09.2010 23:55
Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) nevylučuje, že počet staveb- ních úřadů se může v budoucnosti zmenšit. Plánovaný návrh velké novely stavebního zákona možná změní i povolování takzvaných liniových staveb, tedy hlavně silnic a železnic. Namísto řady povolení jim bude moci v případě přijetí této novely stačit už jen jedno. Jankovský to dnes řekl na tiskové konferenci. Nyní je v Česku přibližně 700 stavebních úřadů. Snížení jejich počtu musí podle ministra předcházet diskuse v koalici a s kraji.
    "Je skutečně otázka, jestli každá obec, která má za rok velmi malý počet stavebních povolení, má mít stavební úřad," uvedl šéf ministerstva pro místní rozvoj (MMR). "Osobně mám názor, že by se počet stavebních úřadů mohl zredukovat," dodal. Mluvit o  konkrétních počtech případně zrušených úřadů je ale podle něj ještě předčasné.
    Redukci počtu stavebních úřadu připravovalo MMR ještě za vedení Jiřího Čunka (KDU-ČSL) už v roce 2008. Od plánů na zrušení 200 ze 700 úřadů ale nakonec ustoupilo. Proti záměru se tehdy bouřili například představitelé obcí.
    Změny se v plánované novele stavebního zákona můžou týkat také autorizovaných inspektorů, jejichž certifikát může nahradit stavební povolení. Platný stavební zákon ale například nepamatuje na opravné prostředky proti rozhodnutí inspektora. "Protože stavební inspektor dostává do ruky poměrně velké kompetence, tak jsem pro určité omezení objemu, do jakého může stavební inspektor vydávat certifikát a od jakého objemu by to měl mít už na stole stavební úřad," řekl ministr. Vymezení by podle něj bylo technické, nikoli cenové.
    Jankovský dnes také oznámil nový systém zadávání zakázek na svém ministerstvu. "Dříve byl systém zadávání zakázek na ministerstvu trochu chaotický a ne úplně pod kontrolou," poznamenal Jankovský. Cílem nových opatření je mít tendry pod přísnějším dohledem. Rozšíří se třeba počet lidí schvalujících zadávací dokumentace, například nákupu složitých informačních systémů a technologií bude předcházet vnější oponentní posudek. "Díky nezávislému posudku bude předmět veřejné zakázky stanoven srozumitelně, nedojde k jejímu nadhodnocení a vyloučí se zvýhodnění konkrétního dodavatele," sdělil ministr.
    Šéf resortu místního rozvoje seznámil novináře také s výsledky personálního auditu MMR. Na základě jeho první fáze zruší úřad v rámci úsporných opatření až 30 pracovních míst, kterých bylo letos na ministerstvu původně 610. V další fázi auditu čeká MMR reorganizace, některé úřady se sloučí, některé agendy úřadu čeká zrušení.
    Výsledkem auditu může být například také zvýšení nájemného pro obchodníky, kteří v sídle ministerstva v Praze na Staroměstském náměstí a v Pařížské ulici mají prodejny. Mezi ně patří například obchod s luxusní módní značkou Dior nebo klenotnictví Cartier. "Na základě prvního srovnání cen dosahovaných na trhu v letech, kdy se smlouvy uzavíraly, se nám ceny nájmů zdají nízké," poznamenal ministr Jankovský. Rozhodnutí o výši nájemného pro tyto obchody má padnout přibližně do 14 dnů.
0 komentářů
přidat komentář