Na Staroměstské radnici začala výstava Praha fotografická

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
25.08.2010 22:05
Praha

Praha - Staroměstská radnice hostí ode dneška výstavu Praha fotografická obsahující nejlepší práce zaslané do stejnojmenné soutěže, které se zúčastnilo 131 profesionálů a amatérů. Porota v čele s fotografem Jiřím Všetečkou vybírala z více než patnácti stovek snímků, které hlavní město zachycují z nejrůznějších úhlů a pohledů. Na výstavě, která potrvá do 26. září, je kolem 150 prací osmi desítek autorů.
    "Jejich spektrum bylo velmi široké. Od fotografů, kteří se Praze soustavně věnují, přes obyvatele města až po jeho návštěvníky z domova i ze zahraničí - těch byl rovný tucet. Většinou jde o cizince, kteří zde dlouhodoběji žijí a Praha je zjevně fascinuje," řekla ČTK předsedkyně Svazu českých fotografů Věra Matějů. Nejmladšímu účastníkovi bylo 17 a nejstaršímu 82 let. Matějů překvapil větší zájem; přihlásilo se o čtvrtinu více lidí než vloni.
    Dnešní vernisáž byla spojena s vyhlašováním vítězů šesti kategorií. Mezi čtyři základní patří Krása Prahy a její proměny, která je tradičně nejvíce obsazena, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Dvě speciální kategorie se každoročně obměňují. Letos jimi byly Hudba v  Praze a Městská část Braník a Podolí, neboť každý rok je věnována jedné z  městských částí.
    "Jako dobře zvolená se ukázala kategorie Hudba v Praze, v níž zvítězil snímek Lukáše Kuty, který je sám hudebníkem. Dalšími pracemi, jež porotu nadchly, byly v kategorii Lidé v Praze vítězné fotografie režiséra Martina Suchánka. Jeho série je nazvána Vrásky a zachycuje nejstarší obyvatele centra Prahy. Oba se soutěže zúčastnili poprvé," uvedla Matějů.
    Tradičně byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílý snímek, a to sérii Karla Vitáska Karlův most. Udělena byla i populární cena firmy Olympus za nejlepší digitálně upravovaný snímek. Tu získal také nováček soutěže Vladimír Dinda za fotografii s názvem Polibek na Karlově mostě.
    Soutěž a výstavu Praha fotografická pořádá Společnost přátel fotografie za finančního přispění hlavního města Prahy a ministerstva kultury. Podle organizátorů je pravidelně doplňovanou kronikou hlavního města. "Některá místa se mění den ze dne a fotografie je médium, které spolehlivě dokáže měnící se tvář metropole zdokumentovat," dodala Matějů.
0 komentářů
přidat komentář