U svaté Anny v Brně začalo bourání, vytvoří místo pro ICRC

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
22.08.2010 12:25
Brno

Brno - V areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dnes začalo bourání technickohospodářské budovy. Má uvolnit místo pro stavbu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Lékaři tam budou vyvíjet nové metody léčby infarktu, epilepsie i dalších chorob. Stavba potrvá asi rok a půl. Nemocnice kvůli ní uzavřela vstup z Hybešovy ulice, nahradil ho nový z  Leitnerovy, řekla ČTK mluvčí Šárka Urbánková.
    Bourání naplánovali stavbaři na sobotu, kdy areálem prochází méně lidí. Stroje musí co nejméně obtěžovat prachem, a tak rozebírání budovy doprovází kropení z vysokozdvižné plošiny. Podle ředitele nemocnice Petra Košky se při stavbě dbá na bezpečnost. Několik lidí kolem staveniště má proto na starost jen pohyb pacientů po areálu. Hluk mají pomoci omezit speciální bariéry kolem staveniště. Byly vybrány tak, aby propouštěly méně hluku než běžné stavební hrazení.
    Výstavba ICRC za 1,9 miliardy korun bez DPH je financovaná ze státního rozpočtu. Je rozdělená do dvou etap, po první z nich se za necelé dva roky budou do postavených prostor stěhovat lékaři i výzkumníci. Část budov, které opustí, se pak budou bourat.
    Celkové náklady na stavbu a vybavení ICRC se blíží pěti miliardám korun. Nemocnice uspěla mezi projekty, které se ucházejí o evropské peníze. Část výdajů zaplatí odtud.
    ICRC by mělo vyvíjet nové metody léčby asi 70 procent chorob, na které lidé nejčastěji umírají. Kam výzkumníci chtějí medicínu posunout, ukazují výzkumné záměry v léčbě infarktu. Podle náměstka ředitele nemocnice Tomáše Káry by se lékaři neměli v budoucnu věnovat následkům komplikace, ale určování, komu infarkt hrozí. Zahájit léčbu by tak mělo být možné ještě před příchodem nemoci.
    ICRC má zapojit české lékaře do přední linie lékařského výzkumu. Brňané už nyní spolupracují na výzkumných úkolech s experty prestižní americké kliniky Mayo, v ICRC spolupráci rozvinou.

0 komentářů
přidat komentář

Související články