Průhonický park v Praze je součástí UNESCO

Vložil
ČTK
20.08.2010 10:00
Praha

Praha - Součástí pražské památkové rezervace, která je od roku 1992 po ochranou Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), se je i  středočeský Průhonický park. Rozhodl o tom výbor UNESCO na nedávném zasedání v  Brazílii. Českému rozhlasu Radiožurnál to řekl ředitel odboru mezinárodních vtahů ministerstva kultury Zdeněk Novák.
    "Je to skvělá zpráva nejenom pro zahradní architekty a památkáře, ale také pro pracovníky Botanického ústavu Akademie věd České republiky, který Průhonický park spravuje. Ale především je to dobrá zpráva pro obec Průhonice a Středočeský kraj," řekl Novák.
    Park o rozloze přes 200 hektarů, který spadá k novorenesančnímu Průhonickému zámku, zahrnuje významnou sbírku rostlin a kromě hodnoty estetické má i vysokou hodnotu vědeckou. Patří k největším přírodně krajinářským parkům v Evropě. Jako mimořádné dílo zahradní architektury 19. století jej už v roce 1992 na seznam UNESCO nominovalo ministerstvo životního prostředí.
    "Od té doby ale nebylo úplně zřejmé, zda je, a nebo není Průhonický park pod ochranou UNESCO. Nebylo úplně vyjasněné, jestli je park přímo v ochranném pásmu jako centrum Prahy," uvedl Novák. Vedení výboru na zasedání v Brazílii prý ale rozhodlo, že park do pražské památkové rezervace a tudíž i pod ochranu světového dědictví patří.
    Mezivládní organizace UNESCO se sídlem v Paříži je jednou ze 14 odborných agentur OSN. Vznikla v roce 1946 s cílem posilovat spolupráci mezi státy ve výchově, vzdělávání, vědě a kultuře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články