ČKA nesouhlasí s výběrovými řízeními o nejnižší cenu

Vložil
ČTK
19.08.2010 21:30
Praha

Praha - Česká komora architektů (ČKA) vyzvala členy vlády, aby výběrová řízení v oblasti pozemních staveb nezadávali na základě nejnižší nabídnuté ceny. Předseda ČKA Jan Vrana dnes novinářům řekl, že tento způsob zadávání zakázek je jedním z důvodů netransparentnosti a značné korupčnosti celého procesu. Architekti také zopakovali, že by v boji s korupcí pomohlo zejména častější vypisování architektonických soutěží.
    "V architektuře je soutěž o nejnižší cenu soutěží o nejnižší kvalitu," prohlásil Vrana. Podle něj téměř pravidelně vyhrávají nabídky, za jejichž cenu není možné zakázku zodpovědně zpracovat a najmout dobré odborníky. "Výsledkem jsou nekvalitní územní plány a nekvalitní projekty pro špatné stavby," uvedl předseda ČKA. Výběrová řízení zadávaná na základě nejnižší ceny tak podle něj vedou i k devastaci českých měst a obcí.
    Ministři, které architekti oslovili, podle Vrany s názorem ČKA většinou nesouhlasí. Komora s nimi však hodlá vést další rozhovory. Mimo jiné je chce přesvědčit o nutnosti většího počtu architektonických soutěží. Podle místopředsedy Jana Sapáka by se tak mělo vybírat 60 až 120 nejdůležitějších projektů ročně. V současnosti jich prý je pouze kolem deseti až 20.
    "Dosti pevně věříme, že by se tím změnilo klima," uvedl Sapák. Do výběrových řízení se podle něj totiž nedostane značná část soutěžitelů. Ročně se podle něj rozhoduje o zakázkách na zhruba 1400 staveb, kolem tří čtvrtin výherců prý nevzejde ze spravedlivé soutěže. Někteří lidé pak údajně vnímají dokonce veškerá výběrová řízení ve stavebnictví jako zmanipulovaná.
    ČKA má podle svého vedení ustálený názor na to, jakou zakázku je potřeba považovat za významnou, pro kterou by se měla architektonická soutěž vypsat. U staveb záleží na druhu, lokalitě a výši investice, u územních plánů například na velikosti města.
    Architekti již dříve uvedli, že si architektonickou soutěž zasloužila například výstavba některých soudních budov, jak dokazuje případ Justičního paláce v Brně. Jeho stavba se oproti původním plánům více než dvojnásobně prodražila. Stejně tak by podle Sapáka měla být soutěž vypsána na plánované televizní studio v Brně.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Soutěže
Martin Rosa
20.08.10 12:53
nesouhlas
František Procházka
20.08.10 06:03
ano
David Mareš
23.08.10 10:05
Ombudsman
Vích
24.08.10 10:13
re: Ombudsman
František Procházka
24.08.10 02:16
zobrazit všechny komentáře

Související články