Záměr Sochy pro Brno vázne, zatím stojí dvě z deseti

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
19.08.2010 21:15
Brno

Brno - V Brně se zpozdil záměr radnice, který počítal s  instalací deseti soch za deset let. Projekt Sochy pro Brno představili radní před čtyřmi lety. Dodnes přinesl dva objekty, z toho jeden ani nebyl slavnostně odhalen a náměstí, kde ho stavbaři instalovali, musejí ještě dodláždit. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) zbrzdila projekt zčásti krize, zčásti odlišné představy o tom, jak mají sochy vypadat. Na dotaz ČTK však zdůraznil, že nové instalace budou následovat v příštích týdnech.
    Dvě sochy by se měly objevit na rekonstruovaném Moravském náměstí. Muž zvedající v podřepu ze země kvádr má symbolizovat spravedlnost. Panel pro jeho instalaci je připraven před Nejvyšším správním soudem. Další objekt, i když ne přímo socha, má stát nedaleko. Půjde o historickou mapu Brna. V sousedství katedrály mají zase technici vztyčit kříž, který vévodil letištní pláni při loňské návštěvě papeže Benedikta XVI. v Brně.
    Záměr Sochy pro Brno měl původně jiné naladění. Měl připomínat osobnosti spjaté s Brnem. Autoři myšlenky mluvili například o  spisovateli Karlu Čapkovi, který ve městě krátce studoval, herci Hugo Haasovi, který v Brně kromě studií působil v divadle, i literátu Jiřím Mahenovi. V Brně strávil velkou část života a je zakladatelem městské knihovny. Dnes nese jeho jméno.
    Podle Onderky od cíle instalovat sochu těmto osobnostem nikdo necouvnul. Radnice však výtvarné soutěže na jednotlivé sochy bude vyhlašovat postupně, jak se budou rekonstruovat vhodná prostranství. Zmínil i další plány. "Uvažovalo se například o soše Martina Středy vedle jezuitského kostela," řekl. Středa patřil k obráncům Brna za třicetileté války. Biskup Vojtěch Cikrle prý také vyslovil myšlenku, aby k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu byla odhalena socha věrozvěstů. Věřící by na ni prý přispěli.
    Primátor naopak připustil krach záměru postavit jezdeckou sochu markraběte Jošta Lucemburského. Výtvarný návrh, s nímž sochař Marius Kotrba vyhrál uměleckou soutěž, se radním nelíbil. Musí se tak počkat na soutěž novou. Neprošel ani záměr kašny s objekty v podobě ryb na Dominikánském náměstí, někdejším Rybném trhu.
    Podle primátora je třeba objekty vybírat s  rozvahou, protože budou připomínat nejen zobrazeného, ale i dobu vzniku sochy. Zmínil žárovky u obchodního domu Centrum, které mají připomínat vynálezce elektřiny Thomase Alvu Edisona. Elektrifikoval brněnské Mahenovo divadlo jako první divadelní budovu ve střední Evropě. "Dnes, když se změnily normy z  Evropské unie, začnou žárovky pomalu mizet. Jen doufám, že naši potomci ob generaci budou vědět, co je vedle Centrumu postaveno," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články