Nový fotbalový stadion v Plzni by měl stát 508 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
19.08.2010 20:45
Plzeň

Plzeň - Na více než 600 milionů korun vyjde rekonstrukce fotbalového stadionu ve Štruncových sadech v Plzni a stavba atletického stadionu ve Vejprnické ulici. Vyplynulo to ze studie společnosti DHV CR. Doporučila stavby financovat buď klasickým úvěrem, nebo kvazikoncesí, tedy výběrem investora, který stadion opraví za své peníze a ponese po 25 až 30 let náklady na jeho provoz a další investice, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund. Rozhodne až nové zastupitelstvo.
    Rekonstrukce fotbalového stadionu podle studie vychází na 508 milionů korun. Jeho kapacita by se měla zvýšit o více než třetinu na 12.500 diváků. Získá nové tribuny, opravenou západní tribunu a posune se vyhřívaný trávník.
    Současný stadion je označován za "nefotbalový", protože diváky odděluje od hřiště široký atletický ovál. Navíc nevyhovuje požadavkům UEFA na Evropskou ligu. Viktoria Plzeň, která se po 39 letech představila v pohárové Evropě, musela červencový zápas předkola Evropské ligy proti tureckému Besiktasi odehrát v Praze na Letné. Fanouškové po každém domácím ligovém zápase chodí průvodem na radnici, kde požadují nový stadion.
    Atletický stadion má vyjít na 93 milionů korun. Stavba oválu s osmi drahami, tréninkovými prostory, tělocvičnou, tribunou a parkovištěm se plánuje před zahájením obnovy fotbalového stadionu.
    "Studie doporučila úvěr se splatností 15 let, nebo kvazikoncesní formu (PPP projekt města se soukromým partnerem). Konkrétní model bude vybrán až po vydání územního rozhodnutí," uvedl Rund.
    Pokud se radnice přikloní k výběru soukromého investora, stavba atletického i rekonstrukce fotbalového stadionu začne brzy. "Soukromník by kromě stavby nesl za sebou provozní a investiční náklady s tím, že využije komerční plochy. Za to bude dostávat od města pravidelné platby za dohodnuté služby. Jejich výše zatím nebyla určena," dodal Rund. Připomněl, že město dalo v letech 2004 až 2010 do stadionu 170 milionů korun na provoz a investice.
    Zpracování kompletní dokumentace, zjišťovací řízení EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí) a případné vypracování EIA zajistí Plzeňský projektový a architektonický ateliér. Dokumentace pro dvě stavby budou hotové v  listopadu 2010. Rekonstrukce by mohla začít příští rok na jaře a do konce roku by se měla stihnout.
    Město řeší stavbu nového či rekonstrukci fotbalového stadionu už několik let. V roce 2007 mu předložila pražská firma Impower Finance studii stavby nového multifunkčního stadionu, lyžařské dráhy, akvaparku, hotelu a relaxační zóny na Borských polích. Investor ale nikdy nenavrhl model financování. Po nekonkrétních návrzích radnice od jednání ustoupila a připravuje rekonstrukci stadionu.
    Městský stadion ve Štruncových sadech byl otevřen v roce 1955 na krajskou spartakiádu. Má kapacitu 7425 diváků.
0 komentářů
přidat komentář