Ministr zrušil výběrové řízení na šéfa NG, vypíše nové

Vložil
ČTK
12.08.2010 22:30
Praha

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) zrušil podle serveru Aktuálně.cz výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie (NG) a zároveň rozhodl, že vypíše nové tak, aby nový ředitel NG mohl být jmenován k  1. červnu příštího roku. Současný šéf NG Milan Knížák galerii povede podle ministrova rozhodnutí jen do konce srpna příštího roku, píše Aktuálně.cz. Zároveň dnes Besser rozhodl, že zadá audit NG a zřídí svoji poradní komisi, která provede oponenturu současné koncepce galerie.
    Knížák dnes v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu uvedl, že se do nového výběrového řízení nepřihlásí. Dodal, že by jako šéf galerie chtěl zůstat do konce roku 2011 - chce "dotáhnout některé akce", které zahájil. Považuje za svou povinnost je dořešit. "Ale jde mi o to, aby se do vedení Národní galerie dostal člověk, který bude schopen pokračovat v tom, co jsem tak úporně začal," řekl Knížák.
    "Ministerstvo kultury vyhlásí nové výběrové řízení s předpokladem jmenování nového generálního ředitele k 1.6. 2011. V době do 31.8. 2011 proběhne předání a převzetí funkce, které bude zakončeno podpisem předávacího protokolu," píše se podle Aktuálně.cz v ministrově rozhodnutí.
    Zrušené výběrové vypsal letos v únoru Besserův předchůdce Václav Riedlbauch. Nového šéfa NG měla navrhnout mezinárodní komise, která se shodla doporučit Jiřího Fajta, historika zaměřujícího se na staré umění. Fajt v NG pracoval v 90. letech, kdy vedl Sbírku starého umění, ale z galerie odešel po neshodách s Knížákem. Riedlbauch se ale nakonec rozhodl nového ředitele nejmenovat a nechat to na svém nástupci. Předal mu ale hned tři návrhy: Fajta, ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.
    Aktuálně.cz píše, že Besser dnes rozhodl, že zadá audit NG a zřídí svoji poradní komisi, která provede oponenturu současné koncepce galerie. "V součinnosti s tímto poradním orgánem bude provedena odborná oponentura platné Koncepce Národní galerie," píše se podle serveru v ministrově rozhodnutí. Zároveň chce ministerstvo vyzvat i širší odbornou veřejnost k  diskusi, kam by měla NG směřovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články