Proti přesunu nádraží v Brně se lze dnes naposledy odvolat

Vložil
ČTK
09.08.2010 14:50
Brno

Brno - Odpůrci odsunu brněnského vlakového nádraží mají dnes poslední den na odvolání proti územnímu rozhodnutí, které s krokem počítá. Vydal ho stavební úřad městské části Brno-střed a dnes vyprší lhůta pro odvolání. V pátek na úřadě ležela tři odvolání. Autoři v nich upozorňovali například na údajně špatně zpracovanou hlukovou studii, zastínění i znehodnocení nemovitosti, které jim stavba způsobí. ČTK to řekl Roman Burián z radnice.

    Dnes pravděpodobně na úřad přijde připomínek více. Na odvolání budou například do poslední chvíle pracovat Děti Země i občanské sdružení Židenice - Stará osada. "Myslím, že odvolání podá i řada obyvatel Židenic," řekl ČTK předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Už dřív v územním řízení připomínky poslalo 190 jednotlivců, 12 firem a čtyři občanská sdružení.
    Podaná odvolání stavební úřad shromáždí. O námitkách bude rozhodovat magistrátní stavební odbor. O odvoláních k této stavbě rozhodoval už jednou, námitky tehdy zamítl. Vydané územní rozhodnutí však tehdy zrušil soud.
    Přestavba železničního uzlu je největší stavbou Brna posledních desetiletí, obsahuje víc než tisíc stavebních objektů a podle občanské koalice Nádraží v centru jde o suverénně největší stavbu v ČR. Vyvolává kontroverze. Lidé v několik let starém referendu odsun nádraží z centra Brna odmítli. Současná radniční koalice vedená ČSSD přesto stavbu podporuje s argumentem, že je rozpracovaná. Modernizace tratí s nádražím v centru by si prý vyžádala natolik složité změny územního plánu i dalších dokumentů, že by nebylo možné kvůli zpoždění na stavbu využít evropské peníze. Proti odsunu nádraží jsou uvnitř koalice zelení. Tvrdí, že ani na stavbu, jak je plánovaná nyní, se evropské dotace využít nepodaří.
0 komentářů
přidat komentář