Klášterní zahrady v Litomyšli slaví 10. výročí zpřístupnění

Vložil
ČTK
04.08.2010 23:55
Litomyšl (Svitavsko) - Klášterní zahrady v Litomyšli slaví deset let od doby, kdy byly po rekonstrukci slavnostně zpřístupněny veřejnosti. Kromě kulturního programu se na místo vrátí 90 milionů let stará fosilie ryby, tentokrát už jen v bronzové podobě. Originál je v Národním muzeu v Praze. Novinářům to dnes řekl bývalý starosta Miroslav Brýdl.
    "Na stavbu se používal kámen z okolí, proto se fosilie na schodišti objevila. Ještě stále je vidět, kde byla, protože ji poměrně nešetrně vyloupli," řekl Brýdl.
    Prastarou rybu zhotoví z bronzu autor českých mincí Jiří Věneček. Rybu město instaluje na stejné straně schodiště, kde byl původně originál.
    Slavnost plánuje město na září a program teprve upřesňuje. Dopředu slibuje ozvěny festivalu Jazz Goes to Town, který se koná v Hradci Králové.
    "Připravujeme i promítání starých filmů, které ukážou zahrady v  minulosti. Konat se bude vernisáž plakátů či letáků," řekla mluvčí města Michaela Severová.
    Klášterní zahrady se rozkládají na více než 11.000 metrech čtverečních. Zdobí je altán s výhledem na město, květinové záhony a uprostřed bazén se sousoším od Olbrama Zoubka, který jej městu věnoval. Trávníky mohou návštěvníci využít k odpočinku. Relaxační atmosféru podporuje tiše znějící klasická hudba a osvětlení prostoru, které se mění ve dne a v noci.
    "Za deset let se Klášterní zahrady nezměnily, pořád jsou stejně hezké. Technické služby se jim věnují, je to naše chlouba," řekl starosta Michal Kortyš.
0 komentářů
přidat komentář