Odborníci vytvořili koordinační centrum pro památkovou péči

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
15.02.2006 20:30
Praha

PRAHA - Zástupci profesních sdružení uměleckých historiků, památkářů, kritiků a muzejníků vytvořili koordinační výbor, který se chce účastnit "řešení krizové situace v české památkové péči". V otevřeném dopise zaslaném ministru kultury Vítězslavu Jandákovi to uvedli představitelé sedmi profesních sdružení.

Podle signatářů se vztah mezi odbornou uměleckohistorickou veřejností a ministerstvem kultury "místo k dialogu posunuje velmi nebezpečným směrem k ostré konfrontaci". Proto vytvořili skupinu, jež by mohla pomáhat v případech problémových a obtížně řešitelných situací. Dopis je datován 9. února.
Pod dopisem jsou podepsáni předsedové Uměleckohistorické společnosti v českých zemích, Rady galerií ČR, Asociace státních muzeí a galerií ČR, českého výboru Mezinárodní rady muzeí (ICOM), Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, české sekce Mezinárodní asociace výtvarných kritiků a prezident české sekce Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) Josef Štulc. Ředitel Národního památkového ústavu v úterý Štulce odvolal z funkce náměstka a hlavního konzervátora.
Odborníci ministra opakovaně žádají, aby zastavil z jejich pohledu překotné změny v památkové péči. Souhlasí s názorem Klubu za starou Prahu, který před týdnem vyzval ministra k opětovnému vyhlášení výběrového řízení na ředitele NPÚ.
Na ministra také apelují, aby v jeho poradních orgánech a výběrových komisích, stejně jako v poradních orgánech ředitele NPÚ, zasedli i odborníci pověření institucemi profesních svazů. "Máme za to, že situace je natolik kritická, že si takové opatření vyžaduje - ve prospěch obou stran narůstajícího sporu a rovněž ku prospěchu celé české kultury," píše se v dopise.
Signatáři tak reagují mimo jiné na fakt, že při výběrovém řízení na generálního ředitele NPÚ nebyl podle nich v komisi odborník na památkovou péči ani člen vědecké rady ministra pro památkovou péči. Radu ministr odvolal. V poradním sboru nového ředitele NPÚ převažují lidé spjati s Českou komorou architektů, která má svou koncepci památkové péče. Je odlišná od názoru většiny památkářů.
"Dnešní překotná odvolávání a jmenování, hrozby výpovědí a konkurzů v nejširším spektru památkových aktivit až příliš připomínají kádrové prověrky minulého režimu z počátku 70. let," píše se v dopise.
Změny se již dotkly několika desítek lidí působících v oblasti památkové péče.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stanovisko ARCHIWEBU.CZ
z
16.02.06 11:15
Stanovisko
Jan Kratochvíl
16.02.06 11:45
Výzva k upřesnění stanoviska!
juha
16.02.06 12:24
re
Jan Kratochvíl
16.02.06 04:59
doplněk
juha
16.02.06 04:24
zobrazit všechny komentáře