Bývalá prádelna v Raduni na Opavsku bude opravena

Zdroj
Hana Halfarová
Vložil
ČTK
30.07.2010 18:10
Raduň (Opavsko) - V Raduni na Opavsku začala rekonstrukce bývalé zámecké prádelny, která patří mezi nejohroženější kulturní památky v  Česku. Léta chátrající stavba se do listopadu 2011 promění ve společenské a kulturní centrum obce. Rekonstrukce takzvané Vošárny si vyžádá 5,8 milionu korun, Evropská unie na ni přispěla 5,3 milionu. ČTK to sdělil Michal Sobek z  Regionální rady Moravskoslezsko, která evropské peníze v kraji rozděluje.
    Cílem rekonstrukce je zachovat historický vzhled barokní budovy. "Zachovány budou valené a pruské klenby, dřevěné stropy i vnější vzhled," uvedl Radim Frgala z občanského sdružení KST Slezan Opava, které se na rekonstrukci podílí. Do konce roku by se měly stihnout vyhloubit podlahy, staticky zajistit stěny místy propadlé či vybudovat kanalizaci, řekl ČTK Rostislav Müller ze sdružení Vošárna.
    Právě toto občanské sdružení, které památku zachránilo před demolicí, provedlo svépomocí první záchranné práce. Za přispění ministerstva kultury v roce 2008 vybudovalo nový krov a loni pokrylo specificky vysokou mansardovou střechu břidlicí.
    Za necelý rok a půl by mělo v  přízemí budovy vzniknout několik kluboven se zázemím, v prvním patře pak víceúčelová velká klubovna. Ve společenském a kulturním centru se budou konat mimo jiné klubové večery, dětské besídky, komorní koncerty i jednání obecních spolků. Chybět nebude ani prostor pro stolní tenis. "Do Vošárny chceme vrátit život. Sloužit by měla zejména obyvatelům Raduně a Vršovic," dodal Müller.
    Občanská sdružení získala evropskou dotaci z regionálního operačního programu, zbývajících zhruba 500.000 korun půjde z jejich vlastních zdrojů.
    Vošárna nedaleko raduňského zámku chátrala desítky let, kvůli havarijnímu stavu ji Národní památkový ústav zapsal na seznam nejvíce ohrožených českých památek. Místně užívaný název bývalé prádelny a sušárny pochází z  německého slova wasch. Na okraji zámeckého areálu byla postavena mezi roky 1793 a 1823. Prádlo se v ní pralo až do roku 1948, pak v ní bydleli lidé. V 80. letech patřila několika vlastníkům, kteří budovu přivedli na práh demolice.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Re: Foto
Ondřej Haas
03.08.10 02:38
zobrazit všechny komentáře