Tylovo náměstí jako možný prostor pro farmářské trhy

Zdroj
Městská část Praha 2
Vložil
Tisková zpráva
28.07.2010 20:00
Radní městské části Praha 2 schválili na svém zasedání 20. 7. 2010 studii mapující možnosti pořádání farmářských trhů na Tylově náměstí a souhlasili se zahájením prací na projektové dokumentaci. Reagují tak na rostoucí popularitu trhů s čerstvými zemědělskými produkty na území hlavního města. V Praze 2  se zatím trhy konají každou sobotu od 9:00 do 16:00 na Náplavce Rašínova nábřeží.
Tylovo náměstí bylo vybráno z řady dříve vytipovaných lokalit (do úvahy bylo také vzato např. náměstí Míru nebo Karlovo náměstí) jako nejvhodnější pro daný účel. Při výběru hrálo roli více aspektů, zejména specifičnost Prahy 2, jako městské části nacházející se na území městské památkové zóny, kde jsou pravidla pro konání trhů odlišná.  
Cílem studie proto bylo nejen vytipování vhodné lokality, ale také funkční a estetické řešení prodejních stánků, odpovídající ostatnímu městskému mobiliáři. Zvažované lokality byly  hodnoceny z hlediska jejich polohy, velikosti, historické tradice a místních zvyklostí.
Vzhledem k celkové rozvaze bylo jako nejvhodnější posouzeno právě Tylovo náměstí, které v zásadě vyhovuje všem kritériím. Dochované historické dokumenty navíc svědčí o tom, že to bylo tradiční tržní místo, zásobující potravinami celé Vinohrady. Ještě na konci 19. století se náměstí nazývalo Tržním.
Pro potřeby farmářského tržiště by zde bylo třeba provést některé úpravy. Obnášely by jednak instalaci podzemních kontejnerů a nové řešení vodní plochy a pítek, ale především umístění nejméně dvanácti multifunkčních stánků, které by ve složeném stavu měly sloužit jako lavičky.

Info>
0 komentářů
přidat komentář