Praha odmítá kritiku za údajně nesprávné výběrové řízení

Vložil
ČTK
27.07.2010 16:20
Praha

Praha - Praha odmítá kritiku za údajně nesprávně vypsané výběrové řízení na opravu Clam-Gallasova paláce a Nové radnice na Mariánském náměstí. Hospodářské noviny (HN) v pondělí upozornily, že magistrát zkrátil lhůty, ve kterých se mohly firmy přihlásit do tendru. Podle Kateřiny Šolcové ze společnosti Gordion, která pro Prahu výběrové řízení připravila, takový postup zákon umožňuje. Rekonstrukce bude stát asi 800 milionů korun bez DPH.

    Podle HN zákon stanovuje jako nejkratší lhůtu na trvání řízení 37 dnů, magistrát ale termín zkrátil na 30 dnů. Vedení magistrátu i Gordion popírají, že by porušily zákon. Podle Šolcové Praha odeslala formulář o oznámení zakázky do informačního systému elektronicky, na takový případ se podle ní vztahuje výjimka a třicetidenní lhůta pak odpovídá zákonu.
    Radní pro oblast kultury Ondřej Pecha (ODS), do jehož gesce oprava budov na Mariánském náměstí spadá, odmítá, že by zvolená lhůta byla příliš krátká. Zdůraznil, že v tomto kole výběrového řízení mají firmy pouze podat doklady, že splňují kvalifikační podmínky tendru. "Je to standardní postup, abychom měli co nejširší prostor pro další řízení," řekl.
    Magistrát se také rozhodl počet účastníků výběrového řízení zúžit na pět. O tom, které z firem se budou moci přihlásit do užšího tendru, rozhodne los. Podobný způsob přitom bývá kritizován. Losování podle nového ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) vede k tomu, že v tendrech nezvítězí nabídka, která je nejvýhodnější. Takzvané losovačky proto chce zakázat. Řekl to Mladé frontě Dnes.
     Podle Pechy hlavní město letos uvolní 20 milionů korun na začátek přestavby, o dalších penězích rozhodne při schvalování rozpočtu až nové zastupitelstvo po podzimních volbách. Návrh rozpočtu ale připraví ještě současné vedení, dodal.
    Záměr kritizuje opozice. "Toto vedení města už by v době, kdy do voleb chybějí necelé tři měsíce, nemělo vypisovat žádné nové tendry," uvedl lídr pražské kandidátky za ČSSD Jiří Dienstbier mladší. "Vyzýváme tímto vedení města, aby zakázku okamžitě zrušilo a rozhodování o tom, zda a jak se bude Clam-Gallasův palác rekonstruovat, nechalo na svých nástupcích,“ dodal zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).
    Původní návrh na projekt, který magistrát představil loni v říjnu, počítal s náklady ve výši 650 milionů korun. Podle ředitele magistrátního odboru hospodářské správy Ladislava Tomeše se cena na 800 milionů zvýšila kvůli dalším požadavkům například památkářů při dopracovávání plánů.
    Clam-Gallasův palác by se měl dočkat kompletní rekonstrukce, barokní památka by se pak měla otevřít veřejnosti. V přízemí mají vzniknout obchody, konat by se zde také mohly dražby, v horních patrech se počítá s výstavami.
    Budova Nové radnice bude přestavěna podle původní dokumentace. Například jednací místnost rady by se měla přesunout do horních pater, kde vznikne nový multifunkční sál.
0 komentářů
přidat komentář

Související články