Tišnov opraví radniční fasádu se sgrafity s náměty z dějin města

Vložil
ČTK
27.07.2010 09:50
Tišnov (Brněnsko) - V Tišnově se letos budou restaurovat sgrafita na radniční fasádě. Vyobrazení výjevů z dějin města jsou v natolik špatném stavu, že by se bez opravy nejspíš nedočkala příštího léta. Podle starosty Františka Svobody (KDU-ČSL) se sice fasáda opravovala ani ne před 20 lety. Budova radnice je však podle něj tak postavena, že bez zásahu do konstrukce bude fasáda hlavně na severní straně trpět i dál, řekl ČTK.

    Radniční budova má ráz objektů stavěných v 18. století, ale pochází až z roku 1905. Historizující styl zvolil autor Vladimír Fišer. Sgrafita na vnějším zdivu zachycují výjevy z městských dějin, například, jak abatyše kláštera Porta Coeli Barbora Konická ze Švábenic v roce 1554 darovala Tišnovu privilegia. Další sgrafito zobrazuje Štědrý den roku 1620, kdy žoldáci vracející se z bitvy na Bílé hoře pobili tišnovské radní.
    Na východní straně budovy je vyryt nápis "Tento dům ať potrvá až do konce světa, Tišnováci zůstanou po něm čtyři léta". Zrestaurování fasády přijde asi na 600.000 korun, z toho třetina připadá na stavbu, zapůjčení a rozebrání lešení.
    Tišnovská radnice je oblíbená jako místo pro svatby. Město ji rozšířilo v roce 2003 přístavbou s historizující fasádou. O tom, že nové křídlo muselo duchem navazovat na sto let starý objekt, rozhodli památkáři. Podle Svobody se výsledek zdařil, o čemž svědčí obliba radnice u snoubenců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články