Na Moravském náměstí v Brně se bude instalovat první socha

Vložil
ČTK
24.07.2010 11:35
Brno

Brno - Moravské náměstí v Brně by v červenci měla ozdobit první ze čtyř chystaných soch. Půjde o alegorii mírnosti, zobrazení jedné ze čtyř Platónových kardinálních ctností. Středobodem prostranství se původně mělo stát vyobrazení odvahy - jezdecká socha markraběte Jošta Lucemburského (1351 až 1411). Na náměstí zatím nebude. Radní sice vyhlásili výtvarnou soutěž, ale vítězné dílo neobjednali, protože se jim nelíbilo. Ostatní sochy tak Jošta předběhnou, vyplynulo z dnešní tiskové zprávy magistrátu.
    Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) bude mít mírnost podobu kašny. Stavbaři, kteří rozkopaný střed Brna obsadili, v červnu dokončili práce pro osazení podzemní technologické části kašny. Fontána by se měla instalovat na konci měsíce, řekl ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára. Pracuje se také na návrhu a vyhotovení historické mapy Brna, která má odkazovat k moudrosti. Odlitek zobrazující Brno při obléhání za třicetileté války by technici měli osadit v září.
    Jasnou podobu má i socha spravedlnosti, která se má objevit před Nejvyšším správním soudem. Uměleckou soutěž vyhrál sochař Marius Kotrba. Spravedlnosti dal podobu muže, který v podřepu zvedá ze země kvádr.
    Zato jezdecká socha markraběte Jošta, zamýšlená dominanta, zatím nevznikne. Původně se měla odhalovat letos 1. října, v den 600. výročí zvolení Jošta římským králem. Termín by se pravděpodobně stihl, kdyby radní v souladu s vyhodnocenou uměleckou soutěží dílo objednali. Neučinili tak, protože se jim vítězný Kotrbův návrh nelíbil.
    Zapravdu jim poté v anketě dala veřejnost. Z ankety vyplynulo, že podle většiny lidí by se socha měla podobat Myslbekovu svatému Václavovi z  Václavského náměstí. Pro vítězný Kotrbův návrh nehlasoval ani jeden člověk. Podle architekta Petra Hrůši však nemůže socha divákům úlisně lahodit ani vyjadřovat konkrétní výraz, "protože ten až hraničí s kýčem".
    Přestavba Moravského náměstí obsahuje i opravy sítí v podzemí a nové vydláždění. Náklady činí 158 milionů korun, unijní dotace 73 milionů korun. Stavba začala loni v  říjnu, skončit má letos ve stejný měsíc. Žára zdůraznil, že součástí stavby je výsadba dvou stromořadí. Objeví se mezi kinem Scala a Místodržitelským palácem.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hrůša?
warrior
26.07.10 11:21
Pan Hrůša
R
28.07.10 11:16
zobrazit všechny komentáře

Související články