Před libereckou radnici se dnes vrátila socha Neptuna

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
07.07.2010 20:55
Liberec

Liberec - Na náměstí před historickou libereckou radnici se dnes vrátila socha Neptuna. Spolu s klasicistní kašnou, na níž stojí, se na hlavní liberecké náměstí vrací po 85 letech. Zatímco kašna je ale původní, Neptun je jen replikou. Originál byl značně poškozen a je v Severočeském muzeu. Dokončená kašna bude slavnostně odhalena 31. července, řekl dnes ČTK liberecký primátor Jiří Kittner. Návrat kašny je součástí revitalizace náměstí za 5,4 milionu korun, která začala letos v březnu.
    Neptun není první cennou památkou, která se do centra města vrátila. Před pěti lety se například na vrchol hlavní radniční věže vrátila socha rytíře. Radnici a město střežil do roku 1952, kdy ho nahradila rudá hvězda a v roce 1990 český lev. Až v roce 2005 se na vrchol znovu vrátil opět rytíř, i on je ale jen replikou. Původní rytíř byl korozí velmi zničený a nyní je stejně jako Neptun v Severočeském muzeu. Nedávno se na radnici vrátil také nejstarší liberecký zvon - takzvaný ohňový - z  roku 1692.
    Kašna je ale podstatně mladší než ohňový zvon - pochází z  roku 1823. Na náměstí stála jen do roku 1925, kdy byla přestěhována na mnohem menší Nerudovo náměstí. Postupně se dostala do téměř beznadějného stavu. Na její devastaci se podíleli kromě nepříznivých povětrnostních podmínek také vandalové. Radnice ji proto nechala před pěti lety rozebrat a zrestaurovat. Záchrana památky stála město dalších 2,5 milionu korun. "Akademický sochař Jiří Novák, který kašnu restauroval, nedávno bohužel zemřel, jeho tým ale práci dokončí," poznamenal primátor.
    Neptunova kašna je jediná, která se z několika desítek kašen ve městě zachovala, památkáři ji proto budou zejména v zimě sledovat, voda by se z ní neměla vypouštět. Voda bude neustále cirkulovat a v  případě, že její teplota klesne pod určitou mez, ji začnou spirály přihřívat. Podle památkářů ale až zima ukáže, co celoroční provoz s kašnou udělá - zda jí prospěje nebo ublíží. Ohrozit ji mohou třeba takzvané tepelné mosty či zamrzající voda.
0 komentářů
přidat komentář