Sochu Jacksona na Letné odmítají výtvarníci i internetová iniciativa

Zdroj
Pavel Hortig
Vložil
ČTK
28.06.2010 16:10
Praha



Praha - Proti plánované soše Michaela Jacksona, která by měla stát v Praze na Letné, se začínají ozývat první kritické hlasy. Nahradit památník připomínající Jacksonův koncert z roku 1996 za některé z děl nejznámějších českých umělců navrhuje pražská Galerie Dvorak Sec Contemporary. Stovky odpůrců sdružila také iniciativa s názvem Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!! založená uživateli internetové sociální sítě Facebook.

    S návrhem postavit v parku místo sochy "krále popu" některé z děl výtvarníků Davida Černého, Jiřího Davida, Kurta Gebauera a Aleše Veselého přišla pražská Galerie Dvorak. "Česká moderní historie má významnější momenty, na které by mohla socha upomínat, než koncert popové hvězdy," cituje tisková zpráva galeristku Olgu Dvořákovou. Větší význam podle ní měly například masové demonstrace v listopadu 1989 nebo mše papeže Jana Pavla II. při jeho první návštěvě ČR.
    Galerie má prý připraven seznam 50 soch od nejlepších českých umělců. Z nich vybrala kvůli brzkému termínu vztyčení Jacksonova památníku jména čtyř z nich i jejich hotová díla, která jsou jejich autoři ochotni zdarma zapůjčit pro stálou instalaci na Letnou.
    "Pro mne je nepřijatelné, aby věci, které jsou kvalitní, nebyly do Prahy z nějakých podivných důvodů vpouštěny, a přitom něco, co nesouvisí s uměním, do Prahy bez problémů vpuštěné bylo a ke všemu na tak exponované místo," řekl dnes ČTK jeden ze čtveřice vybraných výtvarníků Jiří David.
    Vadí mu také rychlé povolení stavby památníku, který zaštítil i primátor Pavel Bém. Proces úředního schvalování je přitom podle Davida velmi složitý a zdlouhavý, a to i v případě, že jde jen o dočasné umístění soch.
    "Je mi jedno, jestli je tam Michael Jackson, spíše se zarážím nad faktem, že jakékoliv rozumné nápady, které v průběhu let padaly, byly většinou smetené ze stolu, a nyní se tam najednou postaví Michael Jackson," řekl ČTK výtvarník David Černý. Pokud bude na Letné zpěvákova socha skutečně stát, měly by tam být i sochy Heleny Vondráčkové, Karla Gotta nebo Waldemara Matušky, dodal sarkasticky.
    Proti myšlence připomenout si Jacksona v Letenských sadech jsou i autoři iniciativy Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!!, ke které se na Facebooku přidalo od čtvrtka několik stovek lidí. Letná je podle nich veřejný prostor určený všem Pražanům, a nikoli jen zpěvákovým obdivovatelům. "Je to akce úzké skupiny fandů, jimž neupírám právo vystavět Jacksonovi někde na soukromém pozemku sochu, ale ne na takovém místě. Připadá mi to jako šílený precedent, že primátor, který to zaštítil, rozdává veřejný prostor zájmové skupině Jacksonových fanoušků," řekl ČTK zakladatel stránky Dominik Bouma.
    Připomínku by si podle něj zasloužily spíše než Jacksonův koncert jiné historické momenty spojené s Letnou. "Ve srovnání s událostmi z listopadu 1989 je význam tohoto koncert naprosto marginální a ve vztahu ke kultuře České republiky skoro směšný," uvedl Bouma. Členové jím založené iniciativy prý zvažují další protesty. "Mohly by mít formu shromáždění, petice nebo získání vyjádření kulturně a veřejně činných osob," dodal Bouma. Jedním z jejich cílů je i prověřit rozhodnutí úřadů, které vydaly povolení ke stavbě památníku.
    Dvoumetrový sloup s bustou Michaela Jacksona by se měl v Letenských sadech objevit nejpozději do 29. srpna, tedy dne Jacksonových narozenin. Vztyčen má být poblíž místa, kde se v 50. letech tyčil nad Prahou obří Stalinův pomník, nyní nahrazený metronomem. Připomenout má pražský koncert z roku 1996, kterým americký zpěvák právě na Letné zahájil své poslední světové turné HIStory. Horní část památníku vyrobeného z pryskyřice s povrchovou úpravou imitující bronz má tvořit zpěvákova bronzová busta, dolní část o výšce přibližně 120 centimetrů ozdobí reliéfy znázorňující významné okamžiky z Jacksonova života. Finanční prostředky na stavbu sloupu vzejdou z veřejné sbírky.
    Jackson, který před rokem zemřel, prodal přes 750 milionů alb a patří k nejúspěšnějším hudebníkům historie. Jeho deska Thriller z roku 1982 je nejprodávanějším albem všech dob. Zemřel loni 25. června v padesáti letech po předávkování sedativy. Jeho smrt šokovala svět a vyvolala vlnu zájmu o jeho hudbu.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
28.06.10 04:31
...
Martin Franěk
28.06.10 06:58
Nos
Jan Vlach
29.06.10 01:36
K tomu není co dodat?
Jan Pavel
30.06.10 08:25
...
Honza
30.06.10 09:30
zobrazit všechny komentáře

Související články