VŠUP zavrhla stavbu v Ďáblicích, chce menší budovu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.06.2010 11:00
Praha

Praha - Vysoká škola uměleckoprůmyslová (VŠUP) ustoupila od projektu na stavbu své další budovy v Praze-Ďáblicích, který připravovala deset let. Dnes si vedení školy myslí, že by se kapacita nové budovy nevyužila, a chce za méně peněz získat menší budovu, například si nechat zrekonstruovat některou průmyslovou stavbu v Praze.

    ČTK to řekl první prorektor VŠUP Filip Suchomel s tím, že záměr je připraven k projednání ve vládě. S penězi na další budovu stále počítá i příslušný ministerský program pro letošní rok.
    VŠUP koupila pozemky v Ďáblicích v roce 1998 proto, že po restitucích a zvýšení cen nájmů musela opustit svá pracoviště v Praze 1 a 7, kde měla dílny a ateliéry. Stavba ďáblické budovy měla řešit nedostatek místa pro výuku a pro umístění nových technologií, potřebných pro výuku. Škola, respektive stát koupil přes 7000 metrů čtverečních plochy od městské části za devět milionů korun.
    Při přípravě projektu se v roce 2004 zjistilo, že pozemky jsou znečištěné ropnými látkami. Za likvidaci staré ekologické zátěže ze 60. a 70. let 20. století zaplatil v letech 2006 a 2007 stát 75 milionů korun; dalších 20 milionů se investovalo do úprav pozemku. V říjnu 2007 bylo vydáno stavební povolení, v lednu 2008 se konalo výběrové řízení na zhotovitele první etapy stavby. Všechny nabídky se ale pohybovaly nad hranicí schváleného objemu peněz, výběrové řízení se proto zrušilo.
    Na podnět ministerstva školství začalo v té době vedení školy znovu posuzovat náklady na stavbu i své prostorové potřeby. Od listopadu 2008 pak začala škola uvažovat o tom, že nebude potřebovat tolik dalšího místa a hledala s ministerstvem školství nové řešení, které by šetřilo prostory, provozní náklady, náklady na výstavbu i zrychlilo dopravní spojení mezi hlavní a novou budovou.
    Letos v březnu škola podala na ministerstvo nový investiční záměr na pořízení druhé budovy, respektive na rekonstrukci některého z pražských brownfieldů. Nebrání se ale ani novostavbě, záležet bude na tom, jak dodavatel splní požadavky na podobu a vybavení budovy. Zároveň podala návrh na formální ukončení původního projektu v Ďáblicích.
    Původní stavba v Ďáblicích měla mít téměř 13.000 metrů čtverečních užitné plochy, nově by škole stačilo přes 8000 metrů čtverečních; stejnou plochu má ve své historické budově, kterou škola bude dále využívat jako své hlavní sídlo. Druhá budova mimo jiné nahradí všechny stávající najaté i vlastní nevhodné prostory roztroušené po metropoli.
    Provozní náklady na budovu v Ďáblicích měly být 15 milionů korun ročně, nový projekt by svým provozem neměl zatížit rozpočet školy více než devíti miliony korun ročně. Ďáblická stavba měla přijít na 720 milionů korun, z toho škola měla dát 45 milionů. Nová budova by měla stát 490 milionů a škola by se na nákladech měla podílet 80 miliony z prodeje nepotřebných nemovitostí. Tento záměr nebyl součástí původní varianty; škola se chce zbavit i prostor, kde je v pronájmu, a tak přijde o 6000 metrů čtverečních dílen a ateliérů, které by vznikly v nové budově.
    Lokalita starých Ďáblic není vhodná ani proto, že by tam studenti z Palachova náměstí jezdili přes hodinu - škola počítala s jinou dopravní obslužností metra C, než v jaké podobě je dnes. Teď škola chce, aby nová budova byla dostupná do 20 minut MHD od hlavní budovy. Podmínkou nového investičního záměru je, že dodavatel stavby bude také muset odkoupit pozemek v Ďáblicích.
    Změna pohledu na potřeby školy souvisí s personálními změnami ve vedení umělecké školy. Po desetiletých přípravách škola od výstavby v Ďáblicích ustoupila v době, kdy už bylo rok ve funkcích současné vedení v čele s rektorem Pavlem Liškou.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Honza
23.06.10 08:15
konecne
fi3er
23.06.10 05:55
Historická budova VŠUP
28.06.10 12:43
Správný směr?
Vích
28.06.10 11:20
hotely a podobné evergreeny
Josef Čančík
28.06.10 12:32
zobrazit všechny komentáře