Kvůli přesunu Rádia Svobodná Evropa se musí změnit územní plán

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
06.09.2005 17:20
PRAHA - V souvislosti s plánovanou výstavbou nové budovy pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) na Hagiboru v Praze 10 musí město změnit územní plán. Rozhlasová stanice se na Hagibor přestěhuje z budovy bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí. Dům tam pro ni postaví společnost Orco Property Group.

Městská rada dnes s pořízením změny plánu souhlasila, proces bude trvat asi rok. "Ač je to žádost soukromého developera podpořená Prahou 10, je to pro město významná změna," řekl novinářům primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS). "Velmi vítáme, že se uvolní budova bývalého Federálního shromáždění z toho bezpečnostního korzetu, který velmi znepříjemňuje život města," dodal.
Změna územního plánu na Hagiboru se podle náměstka týká asi půl hektaru parcel. "Je to z bezpečnostních důvodů, je potřeba budovu posunout dál od Vinohradské třídy," podotkl Bürgermeister. V současnosti jsou pozemky vedeny jako rezerva pro sportovní účely. Díky výstavbě budovy se také rozšíří o novou parkovou plochu Hollarovo náměstí, dodal náměstek.
O přemístění stanice dál od centra města se začalo uvažovat po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001. Od té doby je budova bývalého Federálního shromáždění pod bezpečnostní ostrahou, od okolí ji dělí betonové zátarasy. Stěhování stanice se plánuje na konec roku 2007.
Magistrát doufá, že pro budovu někdejšího Federálního shromáždění najde stát vhodné využití. "Každý z nás si tam dovede představit divadlo, otevřený prostor, kam se dá zajít ve volném čase," uvedl Bürgermeister. V horních patrech by podle něj mohly být kanceláře. Magistrát o tuto budovu zájem nemá, dodal.
Michal Burian
0 komentářů
přidat komentář

Související články