Vyšla obsáhlá výpravná publikace Pražská čtvrť Troja

Vložil
ČTK
18.06.2010 00:40
Emil Přikryl: Vila Věry Chytilové v Praze-Troji (1972-74)
Praha - Městská část Praha-Troja spolu s Nadací Quido Schwanka - Troja, město v zeleni vydaly rozsáhlou a výpravnou publikaci s názvem Pražská čtvrť Troja. Historii, urbanistický vývoj, současnost i nástin budoucnosti pražské Troji představuje na 360 stranách textu a fotografií na křídovém papíře. Podle trojského místostarosty Václava Valtra kniha vznikala deset let.
    "Troja je známá, že má ty dominanty, jako je zámek, zoologická zahrada, botanika, ale vedle toho jsou tam pochopitelně další místa, která jsou neméně zajímavá a o kterých se taky méně ví," řekl předseda správní rady nadace Prokop Toman. "Měli jsme o tom představu zaměřenou víc na dějiny umění a snažili jsme se o hlubší ponor," doplnil ho Valtr.
    Podle předběžných dohod by kniha měla být k dostání v zoologické a botanické zahradě, v sídle nadace v Troji a na místním úřadě. "Chceme jednat s (Trojským) zámkem," řekl Valtr. Zatím vyšlo tisíc výtisků. "Myslíme si, že s tou distribucí nemusíme spěchat, možná, že se dohodneme s některými knihkupci, pokud bude zájem třeba na předvánoční trh," dodal Valtr. V knize jsou také obsáhlá resumé v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, ruštině a italštině.
    Nadace Quido Schwanka - Troja, město v zeleni se snaží naplňovat odkaz trojského statkáře a mecenáše Aloise Svobody, který roku 1922 státu daroval Trojský zámek a pozemky, na nichž se dnes rozkládá zoo. Jeho vnuk Quido Schwank využil nemovitosti, která po roce 1989 získal v restituci, k financování obecně prospěšných projektů. Dnes podle Tomana nadace přispívá k obnovení plastického obrazu jedinečných rysů osady již století zvané Troja.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
architekt Valtr
Marek Kopeć
18.06.10 01:18
zobrazit všechny komentáře