KSČM zatím nynější sídlo v Praze neprodá, nové si pořídí na úvěr

Zdroj
Václav Hrníčko
Vložil
ČTK
13.02.2006 16:55
Praha

    PRAHA - Komunisté budou budovat nové sídlo v Praze - Vysočanech na úvěr, staré v centru města nedaleko Václavského náměstí si alespoň prozatím ponechají. K tomuto závěru dospěl na posledním zasedání stranický výkonný výbor, který se nákupem a prodejem těchto nemovitostí zabývá na každé schůzi, řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš.
    Původně chtěli komunisté koupi a stavbu nového sídla financovat z prodeje staré budovy. Z toho ale podle Dolejše sešlo, protože nebyl dobře připravený. Strana si proto vezme na nákup a dostavbu nové budovy úvěr, dodal místopředseda.
    Podpisem smluv o prodeji staré budovy a o výstavbě nového objektu vedení strany loni na podzim pověřilo místopředsedy Františka Tomana a Václava Exnera. Změny nastaly po rezignaci Miroslava Grebeníčka a po nástupu Vojtěcha Filipa do čela strany. Nový předseda vzal tyto stamilionové transakce do svých rukou a po Tomanově smrti byl pověřen druhým podpisem pod dokumenty Dolejš.
    Dolejš podotkl, že smlouva o nákupu rozestavěné nemovitosti ve Vysočanech je už hotová. Nyní se podle něj připravuje smlouva o úvěru. Podle dřívějších informací by mělo nové sídlo po dokončení KSČM přijít zhruba na čtvrt miliardy korun. Doplnil, že jako druhý vedoucí funkcionář bude s předsedou dokumenty podepisovat jen do březnového zasedání ústředního výboru, který zvolí nového místopředsedu pro hospodaření za zesnulého Tomana.
    KSČM podle Dolejše prodej nynějšího sídla nevzdává. Rozhodla by se pro něj ale jen tehdy, kdyby dostala zvlášť výhodnou nabídku.
    Nynější sídlo v ulici Politických vězňů koupila KSČM od Českých drah po listopadu 1989. Musela se o ně soudit, protože vznikly pochybnosti o tom, zda byl prodej oprávněný. Podle neoficiálních informací KSČM tehdy zaplatila za budovou kolem 50 milionů korun. Podle kuloárů měli loni komunisté tři kupce. Nejvyšší nabídka za tuto budovu přesahovala půl miliardy korun.
    Z ostatních parlamentních stran mají vlastní sídla lidovci a sociální demokraté. ODS byla dlouho v pronájmu a teprve nedávno si koupila vlastní dům na Jánském vršku na Malé Straně.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
prjektant?
tovyx
13.02.06 05:35
Projektant...
Ondřej Císler
13.02.06 05:40
...
Petr Šmídek
13.02.06 05:04
projekt-tante
polson
13.02.06 08:57
architekt
 
14.02.06 12:49
zobrazit všechny komentáře