Cena Jindřicha Chalupeckého zná své finalisty

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
16.06.2010 13:45
Praha

Alice Nikitinová: Popelář
Praha - Šanci získat Cenu Jindřicha Chalupeckého mají letos tři mladí umělci a dvě umělecké dvojice. Mezinárodní porota bude v listopadu voli mezi Václavem Magidem, Jakubem Matuškou, Alicí Nikitinovou a dvojicemi Vasil Artamonov - Alexej Kljujkov a David Böhm - Jiří Franta. Novinářům to dnes v  Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích oznámila Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Letos se koná 21. ročník udílení cen pro umělce do 35 let. Porota finalisty vybrala z 80 přihlášených výtvarníků.
    Cena je určena pro české a v Česku působící umělce. Podle předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Charlotty Kotíkové se čím dál více na české umělecké scéně prosazují lidé, kteří mají kořeny v zahraničí. Novým trendem je také působení uměleckých dvojic a skupin. Na tyto nové tendence reaguje i  komise, uvedla Kotíková.
    Vasil Artamonov (1980) a Alexej Kljujkov (1983) se narodili v Rusku, ale od dětství žijí v České republice. Mezi finalisty byli vybráni pro "konzistentní kvalitu jejich díla, které zahrnuje širokou škálu médií od performancí, instalací, malířství, sochařství až k sociálním projektům". Reagují na impulzy z minulosti, inspiruje je futurismus a suprematismus. Odkazují rovněž na politické otázky, zejména na vývoj v  postsovětském bloku.
    Druhá z dvojic David Böhm (1982) a Jiří Franta (1978) se mezi finalisty probojovala už podruhé. Jejich společné projekty jsou inspirované street artem a graffiti.
    V případě Václava Magida (1979) porota ocenila konceptuální kvality jeho práce a schopnost propojovat souvislosti. Kladně zaznamenala také jeho teoretickou a kurátorskou činnost, uvedla Lindaurová.
    Jakub Matuška (1981) porotu zaujal kombinováním přístupů street artu a monumentálního malířství. Matuška prý dosahuje jasného, silného a bohatého výrazu s popově surrealistickým vyzněním.
    Alice Nikitinová (1979) vytváří svými díly abstraktní svět, maluje obrazy a instaluje objekty. Její přístup k malbě porotu zaujal soustředěným přístupem a eliminací nepotřebného. Vstup do jedné z jejích instalací působí, jako by divák viděl realitu přes zvětšovací sklo.
    Společnost Jindřicha Chalupeckého založili před dvěma desítkami let Theodor Pištěk, Václav Havel a Jiří Kolář. Výstava prací finalistů se bude konat od 4. listopadu do 15. ledna příštího roku v  centru DOX. O vítězi se rozhodne na výstavě, cena bude předána 23. listopadu. Loni ji získal Jiří Skála.
    Centrum DOX vystaví od listopadu i díla všech dosavadních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého od roku 1990. V minulosti ocenění dostali například Petr Nikl, Kateřina Vincourová, Kateřina Šedá nebo Michal Pěchouček.
0 komentářů
přidat komentář