Kasárny v Brně-Slatině se přestaví na novou čtvrť

Vložil
ČTK
14.06.2010 14:40
Jindřich Kumpošt

Možná budoucí podoba areálu
Brno - Desetihektarový areál kasáren v Brně-Slatině přestaví na novou čtvrť s byty a kancelářemi firma Imos development. Uspěla ve výběrovém řízení města. Kupní cenu, za níž areál získá, zástupci radnice nezveřejnili. Uvedli pouze, že celkový finanční přínos pro město přesáhne 200 milionů korun. V ceně jsou demoliční práce i stavba silnic a dalších sítí v areálu, řekl dnes novinářům radní Vlastimil Žďárský (ČSSD).

    Firma zvítězila v soutěži nad dvěma dalšími zájemci. Podle ředitele městské firmy Jižní centrum Brno Jana Zavřela nejlépe vyhověla v asi 12 kritériích. Komise posuzovala, kolik budoucích ploch pro bydlení v areálu vznikne, kolik prostoru dostane zeleň, jak se zeleň vypořádá s vnitřní infrastrukturou i jak vyznívá urbanistické ztvárnění.
    Investor počítá se čtyřmi etapami. První zahrne hlavně demolice, dekontaminace, stavby silnic a výstavby prvních obchodů, kanceláří a bytů. Hotová má být v roce 2014. Dokončení celého záměru firma plánuje na rok 2019.
    V plánu je stavba 28.000 metrů čtverečních bytových ploch, což je asi 450 bytů o velikosti 2+kk. Parkoviště má pojmout 800 aut. Dále je v plánu stavba obchodního, administrativního a společenského centra, sportovní haly i zdravotního střediska. V části areálu prý možná vznikne bydlení pro seniory.
    "Obchodní plochy nabídnou dostatečné maloobchodní zázemí pro život téměř 2000 lidí, kteří zde budou bydlet a pracovat," uvedla zastupitelka Naděžda Křemečková (ČSSD).
    Kasárenský areál dnes tvoří různé stavby a zpevněné plochy, dominantu tvoří správní budova architekta Jindřicha Kumpošta (1891 až 1968) z roku 1937. Zástupci radnice původně počítali s tím, že 300 metrů dlouhý čtyřpodlažní objekt investor zrekonstruuje. Budova má 300 místností, které sloužily jako kanceláře, sklady, ložnice a učebny, a také asi 30 sprch, toalet a umýváren. Podle Zavřela se však při zkoumání ukázalo, že náklady na opravu by přesáhly peníze potřebné pro demolici a stavbu nových objektů. Navíc některé technické záležitosti při rekonstrukci nešlo vyřešit vůbec, dodal.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kumpoštova stavba půjde k zemi
trmac
14.06.10 06:34
Prasata...
Jan Pavel
15.06.10 08:37
Šak víme...
domácížvýkání
15.06.10 08:01
zobrazit všechny komentáře

Související články