V Libereckém kraji přibývá revitalizovaných brownfieldů

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
10.06.2010 18:20
Liberec

Přestavba bývalé fary v Ralsku-Kuřivodech na Místní centrum setkávání
Liberec - V Libereckém kraji přibývá opuštěných areálů, kterým se díky revitalizaci dostalo nového využití, nebo se jejich rekonstrukce připravuje. ARR - Agentura regionálního rozvoje, která databázi takzvaných brownfieldů pro Liberecký kraj spravuje, eviduje v současné době devět dokončených projektů a dalších 16 ve fázi realizace či záměru. Stále je to ale málo. V databázi brownfieldů v Libereckém kraji je 445 lokalit a stále jich přibývá. ČTK to dnes řekl Marek Pšenička z ARR.
    Brownfield je pozemek nebo objekt, který není efektivně využíván, je zanedbaný a v řadě případů i  kontaminovaný. Nemovitost nelze využít bez revitalizace, což často představuje náklady v řádech desítek i stovek milionů korun. V Libereckém kraji je nejvíce nevyužívaných areálů ve Frýdlantském výběžku a na Českolipsku, kde leží 40 procent lokalit - převážně nevyužitých zemědělských a průmyslových objektů. "V krajské databázi jsou ale i nedokončené objekty, bytové domy a také třeba zámky v Horní Libchavě, Stráži pod Ralskem nebo ve Stvolínkách," dodal Pšenička.
    Přestože je na revitalizaci takových objektů možné čerpat dotace z  několika fondů, zájem o ně není velký. Nové využití komplikují vysoké náklady a často také nevyjasněné majetkové poměry. Zejména u výrobních nebo skladových areálů bývá problémem i dopravní dostupnost. "Investoři většinou vyžadují, aby byl objekt nejvýše kilometr od nějaké hlavní silnice," poznamenal náměstek hejtmana Vít Příkaský. Řada investorů by podle něj nejraději objekt zbourala a postavila nový, který by lépe odpovídal jejich potřebám. To ale v některých případech vůbec není možné, řada areálů je chráněnou památkou.
    I přes tyto problémy jsou už v kraji některé zajímavé projekty, které se podařilo uskutečnit. K těm nejznámějším patří zábavní a společenské Centrum Babylon, které vzniklo přestavbou bývalé textilní továrny Hedva v centru Liberce. Bývalý závod Kolory ve Slané u Semil zase přestavěla společnost Beneš a Lát na moderní slévárnu a strojírnu. Textilní továrna v Semilech slouží dnes městskému úřadu a v bývalých kasárnách v Turnově sídlí střední škola. "Ve zchátralé faře ve Stráži pod Ralskem vzniklo Místní centrum setkávání, zanedbaná usedlost v Oldřichově v  Hájích se zase proměnila v centrum ekologické výchovy," vyjmenoval Pšenička.
    Řada dalších projektů je podle Pšeničky v současné době v realizaci a to díky podpoře z unijního Regionálního operačního programu. Nového využití se tak dočká třeba objekt bývalé Koruny v Žandově. Historická budova na náměstí bude po rekonstrukci sloužit jako sídlo městského úřadu, knihovny i jako prostor ke společenským akcím. V České Lípě zase díky dotacím rekonstruují bývalou středověkou šatlavu pro potřeby archeologického muzea. Novou podobu i využití získá také areál společnosti Baltaxia v Příšovicích nebo bývalá požární zbrojnice v Jablonci nad Nisou.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
prestavba
...
11.06.10 12:20
ad prestavba
Jan Sommer
11.06.10 08:21
ad prestavba
Thomas
11.06.10 03:19
ad Thomas
Jan Sommer
12.06.10 09:05
thomas
...
13.06.10 09:14
zobrazit všechny komentáře