Plzeň se chce představit jako město kultury

Vložil
ČTK
09.06.2010 15:55
Praha

Praha - Plzeň se jako kandidát na Evropské hlavní město kultury 2015 představí příští sobotu 19. června také Praze. Chystá se průvod obřích masek, který zamíří od Roxy v Dlouhé ulici do Valdštejnské zahrady. Lidé se mohou v senátní zahradě těšit mimo jiné na koncert Illustratosphere a Dana Bárty, který je autorem písně Nebe nad Plzní, spojené s kandidaturou města. Kulturní program v Plzni i Praze dnes novinářům představila umělecká ředitelka projektu Yvona Kreuzmannová.
    Kampaň na podporu Plzně potrvá na různých místech i v létě. Druhým městem, které o titul bojuje, je Ostrava. Rozhodne se letos v září.
    Program ve Valdštejnské zahradě bude pro návštěvníky zdarma. Začne v 10:00 a potrvá do 18:00. Vystoupí mažoretky, dětský sbor Mariella a funková skupina Buster Nixon. Zejména pro malé děti chystá své vystoupení klaun, představí se také kapela studentů se zdravotním postižením The Tap Tap. Originální zážitek slibuje rovněž bubenická show Muerta Mente.
    Plzeň žije kulturou celý červen, zasvětila jej zakladatelce projektu evropských měst kultury, řecké herečce a bývalé ministryni kultury Melině Mercouriové. Tato umělkyně a politička před 25 lety prosadila nápad vyhledávat evropská města kultury. Největší událostí by měl být tuto sobotu 12. června happening na Americké třídě, akce, kterou dosud Plzeň podle organizátorů nezažila.
    Plzeň se chce světu představit jako město otevřené a kreativní. Proto se rozhodla investovat do oprav divadel, galerií a uměleckých scén. Přebudoval se například historický dům na náměstí Republiky pro účely muzea loutek. Přestavba byla oceněna Stavbou roku Plzeňského kraje 2009 v  kategorii rekonstrukce budov.
    Plánuje se také přestavba industriálního "brownfieldu" bývalého pivovaru Světovar, mělo by se z něj stát centrum umělců. Celkem se podle představitelů města bude investovat do kulturní obnovy přes dvě miliardy korun. Přínos pro Plzeň ale bude velký, ať už se evropským městem kultury v roce 2015 stane, nebo ne, řekl primátor Plzně Pavel Rödl. "Pokud dostaneme ten titul, tak to bude taková třešinka na dortu," dodal.
    Kandidaturu Plzně podpořil například Dan Bárta nebo herečka Tereza Brodská. "V Plzni jsem postavil první kapelu, poprvé jsem tam zazpíval na pódiu a prožil jsem v ní tři až čtyři neuvěřitelně hektické a formativní roky," řekl Bárta. Brodská cítí k Plzni "celoživotní dluh", plzeňské divadlo jí totiž jako první nabídlo už v jejích 18 letech angažmá.
    Více informací o projektu včetně kulturních programů a doprovodných akcí lze nalézt na webových stránkách www.plzen2015.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články