Na sídlišti v Kladně-Kročehlavech vznikne nová pěší zóna

Vložil
ČTK
08.06.2010 20:35
Kladno - V Kladně-Kročehlavech vznikne nová pěší zóna, která by se měla stát přirozeným centrem největšího kladenského sídliště. Celkové náklady na projekt, který počítá i s výsadbou zeleně a vybudováním nových dětských a sportovních hřišť, činí 126 milionů korun. Většinu prostředků město získalo z Evropské unie, řekl při dnešním slavnostním poklepání na základní kámen stavby primátorův náměstek Vojtěch Munzar (ODS).

    Úprava veřejných prostor v okolí takzvaného Václaváku je první fází revitalizace sídliště, jejíž celkové náklady se odhadují na 300 milionů korun. Podstatnou část programu tvoří i revitalizace bytových domů. Společenství vlastníků či bytová družstva mohou získávat prostředky na zateplení, výměnu oken, opravy štítů či rekonstrukce výtahů. Celkem bylo na obytné domy vyčleněno asi 130 milionů, již nyní jsou schváleny dotace na úpravu zhruba 1600 bytů. Vedle toho letos začne i rozsáhlá rekonstrukce budovy Meta, kterou obývají zdravotně postižení. Počítá se zejména se zateplením fasády a výměnou oken, aby se snížily náklady na vytápění.
    Úprava veřejných prostor v okolí Václaváku by měla skončit na podzim příštího roku. O dalším pokračování rekonstrukce bude rozhodovat nové zastupitelstvo, důležité přitom bude, zda se městu opět podaří dostat k evropským prostředkům. "Bude to záviset na tom, jak nová vláda vyjedná dotační programy v novém programovacím období," dodal Munzar.
    Kročehlavské sídliště vznikalo v 50. letech minulého století a radnice si nepřeje, aby se stalo bydlištěm pro lidi z nízkopříjmových skupin. Podle jejích představ by mělo být naopak vyhledávanou lokalitou. Na kompletní revitalizaci by ale podle Munzara bylo zapotřebí sehnat mnohem více peněz, než je nyní v možnostech města. "Kdybychom měli udělat každou píď Kročehlav novou, odhadoval bych to na tři čtvrtě miliardy až miliardu," uvedl náměstek.
    I když v budoucnu evropské peníze dojdou, práce na revitalizaci podle něj jen tak neskončí. Opravovalo by se dál za městské peníze. "Ale naštěstí již podle koncepce, kterou máme v urbanistické studii," podotkl Munzar.
    Město se v minulosti snažilo zapojit do debaty o nové podobě sídliště i jeho obyvatele. Nechalo si například zpracovat dotazníkový průzkum, ze kterého vyplynulo, že lidem v Kročehlavech chybí centrální pěší zóna. Proto také radnice rozhodla, že se v rámci úprav veřejných prostor zaměří na Václavák a pěší zónu zde vybuduje.
    Zástupci města dnes s novou podobou sídliště seznamovali místní obyvatele, pro větší zájem jim dávali zdarma i klobásy a pivo. Někteří lidé vyslovili názor, že novou pěší zónu bude nesnadné udržovat a uchránit před vandaly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články