Muchova rodina chce zabránit stěhování Slovanské epopeje

Vložil
ČTK
07.06.2010 22:25
Praha

Praha - Muchova rodina dnes požádala soud o vydání předběžného opatření. Chce tak zabránit stěhování Slovanské epopeje do pražského Veletržního paláce. Novinářům to řekli zástupci Muchovy nadace a rodiny. Nelíbí se jim, že jde pouze o dočasné řešení a požadují trvalé umístění v nově vystavené galerii. Epopej je v současné době v Moravském Krumlově. Pražský magistrát, který dílo vlastní, ho ale chce přestěhovat do Veletržního paláce, prý kvůli špatnému stavu krumlovského zámku.

    Obrazy by se měly z Krumlova stěhovat v létě. Otevření expozice v paláci, ve kterém sídlí Národní galerie v Praze (NG), je plánováno na konec září. Muchův vnuk John dnes řekl, že má zprávu o tom, že epopej by mohla být ve Veletržním paláci jen asi osm měsíců, protože Národní galerie má s prostorem v budoucnu jiné plány.
    Mluvčí NG Petra Jungwirthová ČTK řekla, že zatím je dohoda o osmi měsících - i s ohledem na přání malířových dědiců, kteří usilují o nový pavilon pro trvalé vystavení děl. "Je pro nás velkou ctí toto dílo vystavit a pokud bude potřeba, budeme dále jednat o další jeho prezentaci s Prahou i s dědici," uvedla. V jednání je podle ní také to, za jakých podmínek NG Praze dvoranu pronajme i to, zda státní galerie nepocítí výpadek z příjmů za komerční pronájmy dvorany.
    Muchova rodina chce, aby soud rozhodl, že Praha nesmí s epopejí nakládat do doby, než bude jasné, kdo takové právo má. Následnou žalobu v této věci chce právní zástupce rodiny Tomáš David podat k soudu zhruba do měsíce. "Účelem této soudní cesty je snaha dosáhnout toho, aby rozhodování o Slovanské epopeji náleželo rodině," uvedl David.
    "Je to pro mě novinka. Zdá se mi to zcela absurdní," reagoval do rozhodnutí Muchovy rodiny pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS). "Není mi vůbec jasné, jaký vztah má Muchova nadace ke Slovanské epopeji," dodal Pecha s odkazem na skutečnost, že dílo vlastní Praha. Další postup chce konzultovat s právníky. O osudu epopeje podle svých slov dlouhodobě jedná se všemi dědici Muchy, jednání vnuka malíře se mu nelíbí.
    Hlavní město považuje současnou situaci za nedorozumění. Vystavení ve Veletržním paláci podle města nemění nic na tom, že se hledá místo pro vybudování samostatné expozice. Podle Pechy ale město zatím nedostalo žádný projekt, "který by měl garance realizovatelnosti". V úvahu tedy nebere studii, kterou před časem předložila Muchova nadace.
    Alfons Mucha věnoval Praze obrazy s tím, že město pro ně vystaví novou galerii. Na tomto požadavku dlouhodobě trvá John Mucha, který je prezident Muchovy nadace. Nový pavilon by rád viděl na Letné. Veletržní palác považuje za provizorium a obává se, že by kvůli tomu mohl padnout záměr výstavby nové výstavní síně.
    Hlavní město o umístění epopeje s rodinou jednalo, mluvilo se o čtyřech variantách. V dubnu pak metropole rozhodla o přemístění do Veletržního paláce, o kterém se do té doby nejednalo. "Debaty s magistrátem byly do té doby v pozitivním duchu. Provizorní prostory ale nepřipadají v úvahu, chceme definitivní umístění," uvedl John Mucha.
    Cyklus rozměrných 20 pláten, který zobrazuje náměty ze slovanské historie, je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o zápůjčce už několikrát prodloužila.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Osudová záležitost
Vích
08.06.10 12:04
O co jde?
Radek
08.06.10 08:01
zobrazit všechny komentáře

Související články