Rekonstrukce náměstí v Hrádku nad Nisou připomene jeho historii

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
06.06.2010 10:20
Hrádek nad Nisou (Liberecko) - Nová podoba náměstí v Hrádku nad Nisou na Liberecku připomene i historii města, kterou při rekonstrukci odhalil archeologický průzkum. K původně plánovaným prvkům, jako je fontána nebo sluneční hodiny, tak přibude skleněnými dlaždicemi přikrytá studna stará nejméně 400 let, časová osa napříč náměstím nebo základy někdejšího morového sloupu postaveného v roce 1714. Po válce byl sloup stržen a odvezen neznámo kam, zůstaly z něj jen základy, řekl dnes ČTK hrádecký starosta Martin Půta.
    Revitalizace hrádeckého Horního náměstí a okolních ulic začala loni na podzim a je největší stavební akcí v příhraničním městě od roku 1945. Celá akce přijde na 68 milionů korun a město si ji může dovolit jen díky dotaci z  regionálního operačního programu, která pokryje většinu nákladů. Stavbu provází náročný archeologický průzkum, který už stál více než pět milionů korun. Odhalil ale velmi cenné informace o minulosti města. Archeologové mimo jiné objevili i  ostatky muže pohřbeného za hřbitovní zdí tváří dolů. Podobných nálezů bylo na českém území zatím jen pár.
    Právě archeologické objevy se rozhodli architekti do nové podoby náměstí také začlenit. "Jedním z nejatraktivnějších prvků se jistě stane historická studna, která byla archeology odkryta na začátku května," poznamenal Půta. Stáří studny se podle něj odhaduje na 400 let, může být ale ještě starší, to ukáže až další průzkum. Studna je hluboká šest metrů a je ve výborném stavu. V celé své hloubce je zpevněna kamennou obrubou zakončenou pískovcovým zhlavím. "Vzhledem k ojedinělosti studny bylo rozhodnuto o jejím zachování a o jejím prezentování v nové podobě náměstí," řekl Půta.
    Návrh začlenění historické studny do nové podoby náměstí představil autor architektonického řešení náměstí architekt Richard Černý. "Kolem studny bude uložena čtvercová kamenná obruba, na které bude devět skleněných dlaždic," popsal záměr autor. Skleněné zakrytí studny bude umístěno asi 15 centimetrů nad povrchem náměstí, ale unese člověka. Vnitřek studny navíc bude podle něj nasvícen. Obyvatelé i návštěvníci města tak budou moci nahlédnout do studny, která po staletí plnila úlohu zdroje pitné vody, a byla tedy středobodem života ve městě.
    Dalším z prvků, který bude odkazovat na historii města, bude "časová osa" vydlážděná ze světlého kamene napříč celým náměstím. "Povede přibližně v ose historické úvozové cesty, okryté v zimě při archeologickém průzkumu náměstí," popsal další prvek starosta. Podél časové osy bude původní dlažbou z různých historických období vydlážděno pět čtverců. Nejstarší, vydlážděný z valounů úvozové cesty ze 17. století, bude v Horní části náměstí. V  dalším čtverci bude dlažba z roku 1749, kdy byla úvozová cesta zasypána. V dolní části náměstí bude umístěn čtverec dlažby, která tvořila povrch náměstí ještě loni na podzim.
    Rekonstrukce Horního náměstí a přilehlých ulic bude hotova do 22. srpna letošního roku. Poslední srpnový víkend se pak nové náměstí stane dějištěm Městských slavností a Bartolomějské pouti, které se budou odehrávat v duchu slavnostního otevření rekonstruovaného centra města.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stržený morový sloup
10.06.10 12:34
zobrazit všechny komentáře