Vítězkou soutěže BIQ se stala Petra Krobotová

Zdroj
Věra Konečná | Bydlení IQ
Vložil
Tisková zpráva
27.05.2010 17:40
Soutěž bydlení IQ
Neanonymní soutěž pro studenty architektury českých vysokých škol na téma bydlení
Vyhlášení výsledků soutěže a vernisáž výstavy projektů finalistů proběhla 24.5.2010 ve Wines Home, Bílkova 13, Praha. Výstava potrvá do 20.6.2010.
Vyhlašovatel: internetový časopis Bydlení IQ
Předmět soutěže: Přehlídka studentských projektů na téma bydlení zpracovaných jako školní práce v rámci výuky. Cílem soutěže je podpora a propagace architektury v oblasti bydlení.
Podmínky soutěže: Do soutěže se mohli přihlásit studenti svým ročníkovým projektem zpracovaným v některém ze tří posledních semestrů (akademický rok 2008-09 a zimní semestr roku 2009-10).

Členové poroty:
Ing. arch. Markéta Cajthamlová
MgA. Ondřej Císler
MgA. Michal Kunc
Ing. arch. Michal Kuzemenský 
Ing. arch. Antonín Novák

V oblasti bydlení je laická veřejnost schopná architektuře nejlépe porozumět, soutěž na téma bydlení tedy může být jedním ze spojovacích můstků mezi architekty a širokou veřejností. Významnou roli hrají nejenom individuální rodinné domy, ale také úroveň developerských projektů. Jenom osvěta nejširší veřejnosti může vést k tomu, aby klienti dokázali kvalitní bydlení rozeznat. Soutěž by mohla pomáhat osvětlit veřejnosti, v čem spočívají hodnoty kultivovaného prostředí, které by náš život mělo obklopovat na každém kroku. 
O bydlení se zajímá především mladá generace, která řeší vlastní bydlení. Právě studenti jí mohou nabídnout zajímavé podněty, jsou věkově této generaci velmi blízko, mají podobné problémy a podobný životní styl.
Do soutěže se přihlásilo 143 projektů, podmínky soutěže splnilo 131 prací od 123 studentů ze šesti vysokých škol. Do finále porota vybrala 20 projektů a udělila 3 ceny a dvě čestná uznání.

Vyjádření poroty k soutěži:
"Tématem soutěže byl pohled studentů architektury na problematiku bydlení. Porota hodnotila všechny přihlášené projekty. Ocenila zastoupení téměř všech vysokých škol architektury v ČR a různorodost typů a forem přihlášených projektů.
Porota kladla důraz na souvislost zadání, tedy položené otázky, a na kvalitu odpovědi. Zabývala se podrobně všemi úrovněmi projektu od kontextu stavby, tedy aspekty městotvornými přes vnitřní schéma domů po architektonické detaily. 
Výrazným trendem byly úvahy o sociální struktuře návrhů promítnuté do struktury města. Podstatné byly úvahy studentů o struktuře města pro příjemné bydlení, úvahy o měřítku menších sídelních celků."



První cena - 40 000 Kč
Petra Krobotová / Norra Guldheden, levné bydlení
Fsv ČVUT Praha / Erasmus, Göteborg, Švédsko, vedoucí práce Mortan Lund a Gert Wingardh
Hodnocení poroty: Pokud se něco povede, tak se vším všudy. Petra Krobotová si vybrala zajímavé zadání, vzrušující lokalitu, v kontextu města zbytkovou a na něj navrhla adekvátní program, alternativní bydlení. V zalesněné strži nad městem stojí skupina dřevěných domů, které oscilují mezi chatou, viladomem a komunitním bydlením. Bydlení a domy reflektující přírodní rámec lokality, formou i materiály, mají dobře promyšlené vnitřní schéma, praktické a užitné půdorysy. Stejně dobře je osazena skladba celku z jednotlivých domů.  Na podkladě pragmaticky vyřešených úkolů vyniká poetika domů. Mírně zdeformovaný tvar, náznak ledabylosti, zdánlivá nahodilost ve skladbě fasád i celé skupiny domů. Největším kladem celku je samozřejmost, kterou obydlel svah. Když se něco povede, nebývá to náhoda, ale hodně práce, která není vidět. Na zajímavou realistickou otázku byla nalezena adekvátní odpověď.


Druhá cena - 20 000 Kč
Tereza Naarová / Intenzivní nízkopodlažní bytová zástavba Plzeň
FUA TU Liberec, vedoucí práce Jiří Suchomel
Hodnocení poroty: O kvalitách tohoto projektu nebylo v porotě sporu. Projekt intenzivní nízkopodlažní zástavby navazuje na nejlepší příklady koncentrovaného modernistického bydlení (např. Atelier 5, BIG) přičemž reaguje na aktuální stav rozpadu měst, jehož je Plzeň typickým příkladem. Autorka vtiskla projektu několik zásadních kvalit: jedná se o inteligentní městskou strukturu poskytující příjemné bydlení s dostatkem soukromí při zachování vysoké hustoty osídlení. Sídlo má vhodně vrstvenou hierarchii soukromých, polosoukromých a veřejných prostor. Konkrétní architektonická podoba domů je pak velice kultivovaná. Projekt je profesionální, graficky výtečně podaný.


Třetí cena - 10 000 Kč
Jiří Žid / Okolí Lucemburské ulice v Liberci
FUA TU Liberec, vedoucí práce Zdeněk Fránek
Hodnocení poroty: Porota ocenila velké nasazení autora. Projekt vykazuje citlivé nakládání s měřítkem, hustotou osídlení, práci s městotvornými principy, vypozorovanými a přetavenými do současnosti, smysl pro vytváření krásného města navzdory strojovému a byrokratickému myšlení. Autor se nebojí bourat, co je ke zbourání vhodné, a zastavět místo hustě. Srovnává různé dostupné přístupy k řešení problému. Výsledkem je celistvý názor na město od širokých vazeb v kraji až po detailní promýšlení obytného prostoru. Porota podtrhuje vzdělanecký podtext autorova přístupu.
0 komentářů
přidat komentář