Vzácná Santiniho kaple u Stříbra prochází kompletní rekonstrukcí

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
27.05.2010 16:55
Ostrov (Tachovsko) - Rozsáhlou a kompletní záchranou prochází barokní Santiniho kaple sv. Vojtěcha a Václava v Ostrově u Stříbra. V  interiérech experti restaurují vzácné fresky i štukovou výzdobu oltáře. V klenbě svatostánku už odkryli cenné malby, které přibližují tři náboženské motivy. Malby jsou také na oltáři, jenž zdobí reliéf umírajícího svatého Benedikta. Kaple z roku 1720 by měla být veřejnosti otevřena na svátek svatého Václava. ČTK to dnes řekla restaurátorka Markéta Pavlíková.
    "Po sejmutí přemaleb, které degradovaly původní malbu, je vidět, že malba je kvalitnější, než se zdálo," uvedla. Fresky, jež vznikly malbou do suché omítky, jsou zřejmě z doby založení stavby.
    Podle profesora a historika architektury Milana Pavlíka kapli vytvořil Jan Blažej Santini tři roky před svou smrtí, tedy v roce 1720. "Stavba s trojčetným půdorysem byla zasvěcena na svatého Václava opatem kladrubského kláštera Finzgutem," řekl ČTK. Tehdejší opati byli evropsky vzdělání lidé a Finzgut si vybral Santiniho, jenž už byl slavný díky mnoha vynikajícím stavbám. "Vzorem byly Panenské Břežany neboli unikátní stavba s  mimořádně složitě vykomponovaným vnitřním prostorem," dodal historik.
    Původní kaple ale vypadala jinak než dnes, měla dva boční vstupy a stávající věž u ní chyběla. Část věže byla totiž přistavěna později, aby poskytla prostor pro sakristii a vnitřní schodiště, v patře se nacházela oratoř s varhanami. "V 19. století byla věž ještě nastavena," dodal Pavlík.
    Restaurátorům se při rekonstrukci podařilo odkrýt fresky ve třech polích, první nese motiv naděje a víry, ve druhém jsou Adam s Evou v ráji a ve třetím, nejvíce poničeném, jsou nástroje umučení Krista. Vzácná malba je poškozena hlavně v horní části klenby, do níž zatékalo. "Tam, kde chybí velké části malby, se nemůže dělat rekonstrukce. Zůstanou tam proto plomby v  neutrálním tónu, lokální defekty je možné vyretušovat," řekla Pavlíková. Podle ní je na regionální úrovni objekt skvostem.
    Cenné malby zdobí i oltář. "Zde už máme sejmuty přemalby, sochaři pracují na štukatérské výzdobě. Nádherný reliéf umírajícího Benedikta byl ve velmi špatném stavu, vlhkost poničila štuky," dodala restaurátorka. Kromě interiérů se pracuje také na rekonstrukci vnějšího pláště objektu, byla už opravena střecha. "Také byla sejmuta dlažba na podlaze, jež pochází pravděpodobně z první republiky. Byla sice kvalitní, ale betonová a stavbu zavlhčovala," uvedla architektka Jitka Pohořalá.
    Kaple, která je v majetku obce, nyní dostává svou původní tvář. Zachránit se ji daří díky dotaci osm milionů korun z norských fondů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články